luni

6 mai, 2024

15 decembrie, 2022

Aliații au convenit asupra bugetelor civile și militare ale NATO pentru 2023 în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord de miercuri. Bugetul civil a fost stabilit la 370,8 milioane de euro, iar bugetul militar la 1,96 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 27,8%, respectiv 25,8% față de 2022.

Bugetul civil asigură fonduri pentru personal, costuri de operare și cheltuieli de programe ale Cartierului General al NATO și ale personalului său internațional.

Bugetul militar acoperă costurile operaționale ale cartierului general al structurii de comandă NATO, misiunilor și operațiunilor din întreaga lume.


Al treilea element principal al NATO finanțat în comun de statele membre este Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP), care acoperă investiții majore în construcții și sisteme de comandă și control.

Plafonul pentru NSIP în 2023 este de 1 miliard euro, reprezentând o creștere cu 26,6% față de 2022.

La Summit-ul de la Madrid din iunie anul acesta, Aliații au convenit să investească mai mult împreună în Alianță, stabilind un calendar de majorări bugetare până la orizontul anului 2030.

Aceste majorări reflectă nevoia de a răspunde unui mediu de securitate degradat cauzat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În noul concept strategic al NATO, Aliații au convenit că „investiția în NATO este cea mai bună modalitate de a asigura legătura durabilă între Aliații europeni și nord-americani, contribuind în același timp la pacea și stabilitatea globală”.


***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: