joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2021

Germania ar putea opri fluxul de gaze pe care Gazprom le va livra prin gazoductul submarin Nord Stream 2, dacă Rusia încalcă prevederile acordului sau îl utilizează pentru a face presiuni asupra Ucrainei, a declarat Armin Laschet (foto), candidatul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) la postul de cancelar al Germaniei, citat de Reuters.

Nord Stream 2 este un subiect care divide țările UE, dar mai ales o sursă de tensiune dintre Germania și SUA, care susţin că acordul Nord Stream 2 conferă prea multă putere de influență preşedintelui rus Vladimir Putin în Europa și crește dependenţa energetică a acesteia faţă de Rusia. Exporturile de gaze rusești spre Germania se vor dubla.


Gazoductul ocolește Ucraina şi lasă Kievul fără importante taxe de tranzit, dar și de argumente pentru propria alimentare în condiții mai favorabile.

Gazoductul este aproape gata

Gazprom şi partenerii săi occidentali aproape  au finalizat proiectului gazoductului prin Marea Baltică,  conductele dintre Germania și Rusia au fost conectate și vor începe procedurile de umplere cu gaz.

Armin Laschet, favorit la succesiunea Angelei Merkel atunci când aceasta îşi va părăsi postul de cancelar după alegerile din septembrie, a declarat, în cursul unei dezbateri televizate despre politica externă, că gazoductul finalizat în procent de 95% trebuie să fie terminat.

Dar dacă Rusia nu respectă regulile sau utilizează gazoductul împotriva Ucrainei, „putem întrerupe oricând acest proiect, chiar dacă gazoductul este terminat”, a declarat el.


Ministrul finanţelor, Olaf Scholz, candidat la cancelarie din partea Partidului Social Democrat (SPD, de centru-stânga), a adoptat aceeaşi poziţie declarând: „Tot ce impietează asupra tranzitului de gaze şi securităţii Ucrainei are consecinţe asupra transportului potenţial prin gazoductul terminat”.

Annalena Baerbock, candidata Verzilor ecologişti – formaţiune clasată pe poziţia a doua în sondajele de opinie şi care ar putea înlocui SPD în calitate de partener la coaliţia conservatorilor – şi-a reiterat opoziţia faţă de gazoduct.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Imaginaţi-vă o iarnă în Europa. Nu vom putea spune «acum nu mai avem gaze». Dl. Putin vrea să destabilizeze nu doar Ucraina, ci şi pe noi, în calitate de europeni”, a atenţionat reprezentanta Verzilor.

(Citiți și: „Nord Stream 2: Conductele dintre Germania și Rusia au fost conectate. Încep procedurile de umplere cu gaz”)

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că şantierul Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rusesc care ameninţă securitatea Ucrainei, notează Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Stagflația este cel mai mare pericol la adresa economiei globale și locale, a avertizat, miercuri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că noile date economice indică un avânt și...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: