luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 octombrie, 2021

Armin Laschet (foto), președinte CDU și candidat al Uniunii CDU/CSU pentru funcția de cancelar la recentele alegeri din Germania, a anunțat sâmbătă că își asumă responsabilitatea pentru rezultatul dezastruos obținut la alegerile generale, relatează Euronews.

Cum CDU a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria sa, Armin Laschet a spus că partidul trebuie să se pregătească să intre în opoziție.

„Responsabilitatea pentru acest rezultat este a mea ca lider și candidat la funcția de cancelar. Sunt responsabil pentru campania electorală”, a spus Laschet la un congres al tineretului CDU organizat în orașul Münster.


CDU a obținut doar 24,1% dintre sufragii în alegerile parlamentare germane din 26 septembrie, cel mai slab rezultat din istorie al partidului, terminând cursa pe locul 2, în spatele social-democraților lui Olaf Scholz.

Partidul ar putea ajunge în opoziție pentru prima oară în 16 ani, în situația în care social-democrații, verzii și liberalii au început discuții formale pentru formarea unui nou guvern.

Laschet a declarat și că partidul său ar trebui să se pregătească să intre în opoziție pentru că „totul indică faptul că vom avea o Coaliție Semafor”.

Laschet a fost ales lider al partidului în luna ianuarie și candidat pentru funcția de cancelar în aprilie. De atunci, el nu a reușit să se impună ca succesor al Angelei Merkel, iar candidatura sa a fost marcată de gafe care i-au slăbit poziția în fața contracandidatului Olaf Scholz.


Liderul social-democraților germani, Olaf Scholz, a anunțat vineri că partidul său a intrat oficial în tratative pentru formarea guvernului împreună cu cu Verzii și cu FDP. Anunțul a fost făcut la trei săptămâni după alegerile generale, pe care SPD le-a câștigat la diferență mică de actualul partid de guvernământ, CDU.

După mai multe zile de discuții exploratorii, cele trei partide au anunțat vineri după-amiază că sunt gata să facă următorul pas, dezvăluind o schiță a viziunii lor pentru o „coaliție a progresului”. Planurile comune includ creșterea salariului minim și eliminarea treptată a energiei pe cărbune cu opt ani mai devreme decât se prevede în prezent, păstrarea cadrului fiscal existent, inclusiv menținerea nivelului impozitelor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Publicul german este în mare parte de acord cu noua formulă de guvernare. Trei sferturi dintre alegătorii chestionați într-un sondaj ZDF Politbarometer, publicat vineri dimineață, au declarat că ar fi un lucru bun ca Scholz să fie cancelar. Iar opțiunea de coaliție cu trei partide este de departe cea mai populară formulă de guvernare: 62% dintre alegători spun că sunt în favoarea acesteia, 19% se opun.

Dacă negocierile vor reuși, va fi prima dată când o astfel de coaliție ar guverna Germania și ar marca sfârșitul a 16 ani de guvernare condusă de conservatori, sub Angela Merkel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: