sâmbătă

21 mai, 2022

Alegeri Germania / Liberalii și Verzii dețin cheia formării noului guvern

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2021

După alegerile federale de duminică, cea mai probabilă rețetă pentru formarea noului guvern este una dintre cele două coaliții: o coaliție „semafor” condusă de social-democrați sau o coaliție „Jamaica” condusă de conservatori. Este concluzia la care au ajuns atât DPA cât și Politico.

SPD și CDU/CSU, care au încheiat alegerile aproape la egalitate, au exclus în mod explicit continuarea marii coaliții comune și și-au anunțat fiecare, prin pretendenții la poziția de cancelar, pretenția de a conduce următorul guvern german.


Ambele construcții politiceau însă nevoie de parteneri pentru a face acest lucru.

Armin Laschet, candidatul CDU la poziția de cancelar,a spus că partidul său va „face tot ce îi stă în putință pentru a forma un guvern federal sub conducerea CDU / CSU, deoarece Germania are acum nevoie de o coaliție pentru viitor care să modernizeze Germania”.

La rândul său, propunerea SPD pentru postul de cancelar, Olaf Scholz, a spus la Berlin că „se poate concluziona din rezultat că avem mandatul de a spune că dorim să formăm următorul guvern”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Verzii și SPD au mai guvernat Germania împreună, între 1998 și 2005, sub fostul cancelar Gerhard Schröder. Programele celor două partide au multe asemănări, în special în politicile lor sociale și fiscale.

Acum însă, după cum arată rezultatele parțiale, SPD și Verzii au nevoie de un al treilea partener pentru a obține majoritatea în parlament. Nu este deocamdată clar dacă liberalii vor fi dispuși să intre într-o coaliție cu două partide de stânga.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: