marți

6 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 mai, 2023

Germania intenționează să atragă migranți calificați din Brazilia pentru a lucra în sectorul său de asistență medicală și socială, unde aproximativ 500.000 de angajați urmează să se pensioneze în cel mult 12 ani.

Pe măsură ce populația germană îmbătrânește, un număr tot mai mare de persoane au nevoie de îngrijire medicală și de asistență, în timp ce un număr tot mai mare de lucrători din sistemul de asistență socială se pensionează.

Pentru a umple golul, Germania va implementa o strategie de recrutare „în țările în care există mai mulți oameni tineri și bine pregătiți decât poate absorbi piața locală a muncii”, a declarat pentru Neue Osnabrücker Zeitung ministrul german al Muncii, Hubertus Heil (SPD/S&D), citat de Euractiv.


Pentru aceasta, ministrul Muncii și cel de Externe, Annalena Baerbock (Verzii) vor călători în Brazilia în iunie, aranjamente similare fiind planificate pentru Indonezia și Mexic.

„Vom fi foarte sensibili în privința asta, astfel încât să nu privam nicio țară de forța de muncă de care are nevoie”, a spus Hubertus Heil.

În prezent, majoritatea migranților din sectorul medical și de îngrijire german provin din Europa, unde situația este din ce în ce mai criticată, întrucât țările din care provin acești lucrători se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Albania acuză atragerea profesioniștilor în țările mai bogate

„Nu putem finanța serviciul german de sănătate”, a declarat prim-ministrul albanez Edi Rama în martie, anunțând intenția de a menține medicii și asistentele în țară. Nemulțumirirle sale se referă la exodul în masă al absolvenților de medicină care își finalizează studiile la nivel local cu subvenții mari de la stat înainte de a lucra în Germania.


„Nu putem accepta ca un student la medicină să plătească 1/16 din costul studiului, iar guvernul să deconteze restul… apoi studentul să primească diploma și să plece în Germania sau în altă parte”, a adăugat Rama.

(Citește și: „România, țara UE cu cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație. 75% pleacă. Matematica medicinei românești„)

Inițiativa nu va putea rezolva problema

În Germania, inițiativa lui Hubertus Heil a fost întâmpinată cu scepticism.

„Este deja clar că 500.000 de profesioniști din asistența medicală se vor pensiona în următorii zece până la doisprezece ani”, a declarat Eugen Brysch, șeful asociației de pacienți Stiftung Patientenschutz. „Acest lucru nu va fi rezolvat de alte câteva sute de asistente braziliene”, a spus el.

Până acum, eforturile guvernului german de a atrage lucrători de asistență socială din afara Europei au avut un succes limitat, doar 656 de lucrători migranți fiind recrutați în 2022, potrivit dpa.

Eforturile ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, în opinia lui EugenBrysch. El a adăugat că 300.000 de muncitori instruiți care și-au redus programul de lucru sau au părăsit complet profesia ar putea fi mobilizați să se întoarcă.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: