marți

23 aprilie, 2024

8 decembrie, 2021

Summitul online între președintele SUA Joe Biden și președintele Rusiei, Vladimir Putin s-a încheiat marți seara după două ore și un minut. Discuția a avut ca miză în primul rând detensionarea situației de la granițele Ucrainei, unde zeci de mii de soldați ruși au fost mobilizați, stârnind temeri în ceea ce privește o eventuală invazie. 

Ulterior discuțiilor, diplomațiile americană și rusă au transmis punctul lor de vedere asupra conținutului și rezultatelor discuțiilor, iar președintele Joe Biden i-a informat direct pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii despre rezultatele discuțiilor cu Vladimir Putin.

O informație omisă din comunicatele oficiale: Membrii Congresului au fost anunțați că administrația SUA a făcut o înțelegere cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți un oficial american pentru Reuters.


SUA a primit asigurări din partea Germaniei că gazoductul va fi închis, a mai adăugat sursa Reuters, precizând că nu este clar dacă cele două părți au convenit asupra unei definiții a invaziei.

Mesajul diplomației americane

„Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare”, se arată într-un scurt comunicat al Casei Albe.

Comunicatul mai precizează:

Joe Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie.


Cei doi lideri au abordat de asemenea dialogul ruso-american asupra securităţii strategice, securităţii cibernetice şi dosarul privind provocările lansate de Iran, în cursul întâlnirii lor.

De asemenea, Joe Biden urmează ca în zilele următoare să aibă o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Mesajul diplomației ruse

Kremlinul a publicat un comunicat de presă în care transmite că Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit despre implementarea rezultatelor summitului ruso-american desfășurat la Geneva în iunie 2021. Totodată, Moscova susține că s-a remarcat importanța implementării consecvente a acordurilor la cel mai înalt nivel și a păstrării „spiritului de la Geneva” atunci când se analizează problemele relațiilor bilaterale și alte probleme apărute între Rusia și Statele Unite.

Kremlinul mai spune că cei doi președinții au amintit de alianța celor două țări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că aceștia au subliniat că sacrificiile făcute atunci nu trebuie uitate, iar alianța însăși ar trebui să servească drept exemplu pentru construirea de contacte și colaborarea în realitățile de astăzi.

În ceea ce privește Ucraina, Kremlinul susține că s-a abordat lipsa de progres în implementarea acordurilor de la Minsk din 2015, care sunt „baza incontestabilă pentru o reglementare pașnică” a situației. De asemenea, Putin s-a plâns de  „acțiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbassului”.

„Rusia este serios interesată să obțină garanții fiabile, stabilite din punct de vedere legal, care să excludă extinderea NATO spre est și desfășurarea sistemelor de arme ofensive în statele din apropierea Rusiei”, mai subliniază comunicatul de presă al regimului de la Moscova. 

SUA și Rusia au trasat încă de luni cadul de discuții

Kremlinul anunța încă de luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce „progrese” în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden. Presa internațională a scris luni că Rusia dorește garanții americane că Ucrainei i se vor refuza orice tip de cooperare cu NATO și cu armatele statelor europene.

„Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri”, anunța purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. „Să sperăm că cei doi lideri vor puteacel puţin să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea”, a spus Peskov, apreciind că este puţin probabil ca în cele „câteva ore” de discuţii să fie curăţate „grajdurile lui Augias” ale relaţiilor bilaterale.

„Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe”, a mai spus Peskov, completând: „Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici”.

De cealaltă parte, Casa Albă a avertizat luni că Statele Unite vor impune Rusiei „un prejudiciu economic grav” și își vor spori prezența militară în Europa de Est în cazul în care Moscova va invada Ucraina.

Pentru a trasa cadrul de discuții, presa americană a publicat, tot luni, pe surse paleta de acțiuni pregătite împotriva Rusiei, care includ sancțiuni ale cercului de apropiați ai lui Putin și a producătorilor de energie. O posibilă „opțiune nucleară” este deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT, folosit de bămcile din întreaga lume.

Pe lângă sancţiunile economice, SUA sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

„Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri” din Europa de Est pentru „mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii”, iar „Statele Unite ar răspunde favorabil”, a afirmat acest oficial american.

SUA ține la curent Ucraina și se coordonează cu UE

La Kiev există temeri că SUA și Rusia s-ar putea înțelege cu privire la viitorul Ucrainei, abandonând-o în sfera de influență a Moscovei.

Tocmai pentru a risipi aceste temeri, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, înaintea convorbirii de marţi a preşedintelui Joe Biden cu Vladimir Putin. O nouă discuție Biden – Zelenski va avea loc imediat după convorbirea președintelui SUA cu președintele Rusiei.

SUA rămân angajate în politica NATO a uşilor deschise, iar alianţa ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranţi atunci când aceştia sunt pregătiţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

La rândul său, preşedintele Zelenski a informat pe Twitter despre convorbirea cu secretarul de stat american Blinken, cu care a convenit să continue „acţiuni comune şi concertate”.

„Am convenit să continuăm acţiuni comune şi concertate. Recunoscători partenerilor şi aliaţilor strategici ai SUA pentru sprijinul continuu pentru suveranitatea şi integritatea noastră teritorială. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a scris Zelenski, care luni a vizitat trupele ucrainene din Donbas.

Casa Albă a mai anunțat luni că președintele Joe Biden a discutat cu mai mulți lideri din UE, iar grupul „a cerut Rusiei să detensioneze situația din Ucraina”, considerând că diplomația ”este singura cale de a rezolva conflictul din Donbas”.

SUA și UE se coordonează și în privința măsurilor de retorsiune: sancțiuni împotriva celor mai mari bănci ale Rusiei au fost luate în considerare și de către Statele Unite și aliații săi europeni. O altă opțiune este cea de blocare a capacității Rusiei de a converti ruble în dolari și euro.

Ucraina se numără printre ţările care aspiră să adere la Uniunea Europeană şi NATO.

Ucraina acuză Rusia că a strâns aproape 100.000 de militari în apropierea graniţei sale în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: