miercuri

24 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2022

Guvernul francez dorește să își securizeze aprovizionarea cu materii prime critice, precum nichel, cobalt și litiu și plănuiește să înființeze în acest scop un fond de investiții dedicat dezvoltării industriei miniere, relatează presa internațională.

Odată cu tranziția globală de la combustibilii fosili către energie electrică, Franța și Europa vor depinde tot mai mult de materii prime critice, potrivit unui raport realizat de Philippe Varin, CEO al Grupului Suez și fost președinte al France Industrie, scrie Le Figaro.

Aprovizionarea cu suficiente materii prime necesare construcției de baterii electrice, spre exemplu, care să respecte totodată și standardele etice și ecologice impuse de Franța devine un punct focal pentru producătorii de mașini.


Guvernul francez a făcut presiuni asupra unor giganți precum Renault și Stellantis să producă baterii pe plan local. Ambele companii au luat măsuri pentru asigurarea furnizării pe termen lung a unor metale necesare producției, potrivit Bloomberg.

Guvernul face apel la sectorul privat să elaboreze proiecte care ar putea fi susținute de un fond de investiții și care să vizeze consolidarea lanțurilor de aprovizionare. Circa 500 de milioane de euro din fond ar urma să provină din bani publici.

(Citiți și: Tabloul dramatic al dependenței UE față de materiile prime critice: avertisment al PE”)

Raportul lui Philippe Varin, depus luni guvernului, cere dezvoltarea unei uzine de procesare a metalelor pentru baterii la Dunkirk și o alta pentru magneți la Lacq, în sudul Franței. Raportul avertizează totodată asupra importanței realizării unor stocuri de ”metale strategice”, inclusiv prin investiții în mine.

Europa, și în special Franța, au mari ambiții în a lua parte la tranziția energetică globală, dar țara depinde în întregime de surse externe pentru aprovizionarea cu aceste materii prime. Principalele state de proveniență sunt Republica Congo și China.


Franța va găzdui trei mega fabrici de baterii pentru producția de mașini electrice. Acestea fac parte dintr-un plan mai amplu de construire a 38 de fabrici în toată Europa.

(Citiți și:Minunata lume (energetică) nouă. Au apărut CRONICILE Nº 88. Titlurile și autorii”)

Criza sanitară a scos în evidență fra­gilitatea lanțurilor globale de apro­vizionare și necesitatea redobândirii unei suveranități indus­triale, chiar și parțiale, susține Philippe Varin.

China are un avans de 20 de ani în dezvoltarea sectorului pământurilor rare, averti­zează acesta. Din estimările sale, Europa nu va produce decât 20%-30% din necesarul său de materii prime critice până în 2030.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: