luni

29 aprilie, 2024

30 martie, 2023

Comisia pentru buget a Bundestag a aprobat miercuri seara suplimentarea cu 12 miliarde de euro a cheltuielilor de apărare, parte din sumă fiind promisă ca ajutor militar către Ucraina.

Potrivit Reuters, fondurile de 12 miliarde euro sunt eșalonate până în 2032.

Suplimentul de finanțare va fi utilizat atât pentru aprovizionarea directă cu armament către Ucraina, cât și pentru înlocuirea armelor și materialelor pe care Forțele Armate Germane le vor transfera.


Pentru anul în curs, Comisia parlamentului federal a aprobat cheltuieli de apărare de 3,24 miliarde de euro.

„Cu aceşti bani, Ucraina va putea cumpăra direct arme, cu sprijinul guvernului german”, au precizat într-o declaraţie trei parlamentari din Comisia parlamentară pentru buget.

Circa 8 miliarde de euro vor fi destinate cumpărării de arme şi muniţii pentru Ucraina, diferenţa de aproximativ 4 miliarde revenind armatei germane pentru ca aceasta să-şi completeze stocurile de arme şi muniţii diminuate în urma donaţiilor oferite Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia.

Aprobarea acestor noi fonduri marchează o „etapă foarte importantă care arată clar că susţinem Ucraina pe termen lung în lupta împotriva lui Putin”, a spus ministrul german al apărării Boris Pistorius.

Guvernul Scholz anunță că Germania va atinge ținta de 2% pentru Apărare în 2025


De când a început războiul ruso-ucrainean, Germania s-a angajat într-o politică ambiţioasă de reînarmare. La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a promis alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru acoperirea numeroaselor lacune ale armatei germane (Bundeswehr), după ce Germania a neglijat ani la rând capitolul Apărării.

Însă aceste fonduri nu au fost încă deblocate, iar guvernul de la Berlin estimează că abia în anul 2025 va putea atinge ţinta NATO privind alocarea a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: