joi

25 aprilie, 2024

21 octombrie, 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, după a doua rundă de consultări politice, că actualul ministru al Apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă, este desemnat cu formarea unui nou guvern. Va fi un guvern minoritar – potrivit deciziei de joi dimineață a PNL – format din PNL și UDMR, votat cu ajutorul PSD, iar Florin Cîțu va lipsi din noua structură guvernamentală.

Este prima oară în ultimii 61 de ani când un militar ajunge la conducerea unui guvern – lucru asupra căruia a atras atenția și Kelemen Hunor, la consultările de la Cotroceni.

Dsemnarea lui Nicolae Ciucă este a doua încercare a președintelui de a forma un nou guvern după demiterea Guvernului Cîțu. Dacian Cioloș, primul nominalizat de președinte, nu a reușit să formeze o majoritate guvernamentală, guvernul său monocolor fiind respins miercuri, în Parlament.


Nici Nicolae Ciucă nu se poate baza pe o majoritate formală din cauză că decizia PNL este aceea de a merge cu un guvern minoritar, alături de UDMR. Pentru aprobarea guvernului său, Nicolae Ciucă are nevoie de voturile PSD.

Klaus Iohannis: ”Acum criza politică trebuie să se încheie”

”Discuțiile de azi au fost considerabil mai bune decât ultimele. Am reiterat că acum este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Trebuie să terminăm acum cu această criză care a durat deja prea mult. Este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile.

Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă nominalizare. Am decis să îl desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru.” a anunțat joi președintele Iohannis.

Prezent alături de președinte, premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat: ”Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate. Vom negocia cu toate forțele responsabile astfel ca în cât mai scut timp să formăm guvernul și acesta să fie aprobat în Parlament”.

Se pregătește un guvern minoritar


Înainte de anunțul președintelui, UDMR anunța că este dispus să facă parte dintr-un guvern minoritar cu PNL chiar dacă este conștientă că acesta ar fi ”un guvern de sacrificiu”, pe 6 luni.

”Pe palierul politic e o problemă. (…) Nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun fost militar în retragere nu a condus guverne. Sigur, putem găsi exemplul Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri. Din acest punct de vedere avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și înțelegem dorința de a căuta o soluție rapidă, o soluție pe termen nu foarte lung. (…) Suntem deschiși la dialog”, a declarat Kelemen Hunor joi.

Poziționarea arată că UDMR va negocia în forță împărțirea celor 6 portofolii eliberate de USR.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Nu faceți asta, dle. Președinte”)

PNL trebuie să negocieze și cu PSD susținerea parlamentară, iar partidul lui Marcel Ciolacu are deja conturate câteva solicitări, începând cu ”repararea nedreptăților” făcute primarilor PSD la repartizarea de bani din fondul de rezervă.

Se discută, de asemenea, cedarea către PSD a președinției Camerei Deputaților, urmând ca președinția Senatului să fie preluată de PNL.

Nicolae Ciucă are la dispoziție 10 zile să prezinte Parlamentului programul de guvernare și lista cu miniștrii. Negocierile încep chiar joi.

Nicolae Ciucă a fost prim-ministru interimar după căderea guvernului Orban.

A trecut în rezervă pe pe poziția de Șef al Marelui Stat major în octombrie 2019.
Este membru PNL, înscris în partid în octombrie 2020 și a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Domnul Ciuca a fost pensionat la 52 de ani.
    Din ziua pensionarii e și ministru al apărării.
    Ulterior a adăugat pe lîngă cele două venituri ( pensionat și ministru ) și salariul de senator.
    Acum văd că suntem UNICA țară UE cu un general în rezervă prim ministru.
    O fi că restul sunt dictaturi și doar noi democrație ( cu epoleți) .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Domnul Ciuca a fost pensionat la 52 de ani.
    Din ziua pensionarii e și ministru al apărării.
    Ulterior a adăugat pe lîngă cele două venituri ( pensionat și ministru ) și salariul de senator.
    Acum văd că suntem UNICA țară UE cu un general în rezervă prim ministru.
    O fi că restul sunt dictaturi și doar noi democrație ( cu epoleți) .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: