joi

25 aprilie, 2024

31 august, 2022

Gazprom, gigantul rus de care depinde aprovizionarea cu gaze a Europei, a raportat un profit net record echivalent cu 41,75 miliarde de dolari (2.500 miliarde de ruble) în primul semestru din 2022, grație scumpirii gazelor, susținută de reducerea volumului de exporturi spre Uniunea Europeană.

„În pofida presiunii sancțiunilor şi a mediului nefavorabil extern, grupul Gazprom a raportat venituri şi profituri record în primul semestru din 2022, în timp ce şi-a redus la minim datoria netă şi gradul de îndatorare”, a anunţat Famil Sadygov, adjunctul şefului Gazprom, citat de Reuters.

Chiar Gazprom a limitat livrările de gaze spre Europa, până la oprirea lor aproape completă joi. Altfel, compania nu a fost supusă unor sancțiuni occidentale directe, tocmai de teama că va reduce livrările de gaze spre Europa, care depindea de gazele rusești în proporție de 40% din consum. Banca Gazprombank a fost supusă sancțiunilor americane.


Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, până la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, spune comunicatul companiei ruse, citat de Agerpres.

Atât SUA cât și Uniunea Europeană au aplicat, însă, sancțiuni aspre Rusiei,, după ce aceasta a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

Cu ochii pe dividendele Gazprom

Consiliul de administraţie al Gazprom a recomandat distribuirea unor dividende intermediare, după ce acționarii companiei, controlată de statul rus, votaseră în iulie împotriva acordării unor dividende în valoare de 1.240 miliarde de ruble pentru anul 2021, potrivit Reuters.

Era pentru prima dată din 1998 când Gazprom nu distribuia dividende.


Acum, după ajustări, baza pentru plata dividendelor a ajuns la 2.400 miliarde de ruble, a spus Famil Sadygov.

Investitorii străini nu dețin decât câteva procente din acțiunile Gazprom, dar la 5% ar primi echivalentul a circa un miliard de dolari.

Dividendele ar putea fi de 51,03 ruble (0,8558 dolari) pentru o acţiune obișnuită, astfel încât valoarea totală a dividendelor ar ajunge la 1.208 miliarde de ruble (20,26 miliarde de dolari).

Adunarea Generală Extraordinară este programată în 30 septembrie.

Famil Sadygov, directorul general adjunct al Gazprom a declarat că aceasta intenţionează să continue politica sa de dividende, de distribuție sub formă de dividende a cel puţin 50% din profitul net ajustat.

Gazprom a anunţat luna aceasta că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale.

Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, spune comunicatul companiei ruse, citat de Agerpres.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: