miercuri

24 iulie, 2024

17 august, 2022

Gazprom amenință cu prețuri exorbitante la iarnă pentru că vânzările îi scad dramatic, din cauza sancțiunilor impuse pentru că a invadat Ucraina. Preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, până la peste 4.000 dolari pe 1.000 metri cubi.

Volumele de gaze rusești s-au redus drastic în acest an în Europa și prețurile au crescut. Închiderea unui gazoduct după invadarea Ucrainei a fost urmată de sâcâiala privind funcționarea gazoductului Nord Stream 1. Gazprom îl folosește la circa 20% din capacitate, sub pretextul că Occidentul nu i-ar livra o turbină.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (pe 1.000 metri cubi). Dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari pe 1.000 metri cubi iarna aceasta, conform unor estimări conservatoare”, susţine Gazprom, citată de Reuters.


La hub-ul TTF de la Amsterdam, bursa unde se stabilesc preţurile de referinţă angros pentru gazul natural în Europa, cotaţiile se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră (MWh), marți, după ce atinseseră nivelul record de aproape 335 de euro / MWh, mult peste nivelul din  urmă cu un an, de aproximativ 46 euro / MWh (1.000 mc = 10,55 MWh).

Exporturile totale ale Gazprom s-au prăbușit

Exporturile totale de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, până la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producția a înregistrat un declin de 13,2%, până la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, spune comunicatul companiei rusești.

Gigantul rus arde la propriu gazele, la frontiera Rusiei cu Finlanda, încă de la sfârşitul lunii mai, când compania rusă şi-a redus livrările către UE.

Deja în august scăderea producției a ajuns la – 32,2%, după ce în iulie fusese de 35,8 % în Iulie, în termeni anuali. Exporturile au scăzut cu 59% de la minus 58,4% luna trecută, potrivit unui economist al CentroCreditBank,  citat de Reuters.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: