vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 aprilie, 2022

După șocul produs de masacrul din orașul ucrainian Bucha, eventualitatea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra importurilor din Rusia, a dus la creșterea cotațiilor petrolului și gazelor.

După creșterea de 7% de luni dimineața, gazele încă se mai scumpeau cu peste 3,8% la prânz, pe piața de la Amsterdam, de referință pentru Europa Occidentală, la contractele cu livrare în mai, până la 107,85 euro / MWh.

Petrolul de tip Brent se scumpea, luni, până la aproape 105 dolari / baril, iar petrolul de tip WTI (West Texas Intermediate, de referință pentru SUA) revenise sub 100 de dolari, după ce depășise acest prag psihologic de dimineață.


Unele ţări membre ale Uniunii Europene au cerut blocului comunitar să adopte rapid noi sancţiuni împotriva Rusiei, după apariţia unor informaţii privind o serie de atrocităţi comise de armata rusă în orașul Bucha din apropiere de Kiev.

Efectul marilor tensiuni geopolitice concentrat în Ucraina

Petrolul a urcat luni peste 105 de dolari pe baril, din cauza îngrijorării legate de deficitul de aprovizionare cauzat de invazia Ucrainei de către Rusia și de lipsa unui acord nuclear iranian, în ciuda faptului că țările au eliberat petrol din rezervele strategice, potrivit Reuters.

„Va fi acoperit deficitul cauzat de sancțiuni și de aversiunea cumpărătorilor față de petrolul rus  de eliberarea de barili din rezervele strategice? Într-un cuvânt, nu”, a conchis un broker citat de Reuters.

La fel, riscurile geopolitice menţin creşterea preţului gazelor pentru o perioadă mai lungă. „Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări”, susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence, citați de Agerpres.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: