vineri

21 iunie, 2024

3 aprilie, 2022

Pe măsură ce forțele rusești se retrag din nordul Ucrainei și pe măsură ce armata națională preia controlul regiunii din jurul Kiev apare groaza a ceea ce armata rusă alăsat în urmă.

Scene devastatoare au întâmpinat trupele ucrainene care au recucerit orașul Bucha, relatează BBC: morți zăcând în stradă cu mâinile legate la spate, civili împușcați și apoi călcați cu blindatele, gropi comune.

Imaginile de la fața locului, preluate de media internaționale, au generat reacții ferme de condamnare a ceea ce este deja unanim descris drept ”masacrul de la Bucha”.


Cel puţin 300 de civili din oraşul ucrainean Bucha, situat la nord de Kiev, au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, informează Reuters.

Duminică, șeful serviciilor de salvare Serhii Kaplychny a declarat că trupurile a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună.

Rusia neagă

„În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente”, a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

Ministerul Apărării de la Moscova susține că filmările şi fotografiile cu cadavre pe străzile din Bucea „sunt o nouă provocare” şi „o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale”.

Charles Michel: Ajutăm Ucraina să adune probele necesare pentru tribunalele internaționale


Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea ucraineană Kiev. „Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul ”#BuchaMassacre”.

„UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale”, a mai spus Michel. „Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum”, a adăugat el.

Ursula von der Leyen: Autorii crimelor trebuie să dea socoteală

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele rusești, pe care le-a calificat drept ”orori de nedescris”.

”Autorii crimelor de război vor da socoteală”, a mai spus președintele Comisiei Europene, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Marea Britanie susține ancheta privind crime de război

Ministrul de externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzaţiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război şi a adăugat că Regatul Unit va susţine pe deplin un astfel de demers din partea Curţii Penale Internaţionale, transmite Reuters.

„Pe măsură ce forţele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forţele invadatoare în oraşe precum Irpin şi Bucha”, a menţionat Truss într-o declaraţie. „Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovaţi în timpul invaziei ilegale şi nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război”, a insistat oficialul britanic.

Reacții ale oficialilor ucraineni

„Masacrul din Bucea a fost deliberat”, a denunţat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraş situat la nord-vest de Kiev.

„Ruşii vor să elimine cât mai mulţi ucraineni cu putinţă. Trebuie să-i oprim şi să-i alungăm. Cer noi sancţiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris el pe Twitter.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Imagini filmate de forțele ucrainene în Bucha:

Doliu național în Republica Moldova

În Republica Molova, luni va fi zi de doliu național, a anunțat duminică președintele Maia Sandu.

„Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din orașul Bucha de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Vom declara pentru mâine, 4 aprilie 2022, zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: