joi

28 martie, 2024

10 august, 2022

România ar primi după 1 noiembrie gaze azere prin interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, în cazul în care ar reuși să le contracteze. Chiar dacă acesta ar fi finalizat, o lună mai devreme, SOCAR, compania petrolieră de stat azeră, a anunțat că are nevoie de timp ca să inspecteze mai întâi instalațiile.

Astfel că SOCAR va lua decizia de a începe pomparea după 1 noiembrie, potrivit lui Liudmil Yotsov, directorul general al companiei de gaze a Bulgariei, Bulgargaz,  citat de BTA.

„Nimeni nu ne poate promite asta (începerea livrărilor azere din 1 noiembrie)”, a spus Liudmil Yotsov, vorbind în timpul unei ședințe deschise a Comisiei de Reglementare a Energiei și Apei (EWRC), la care a fost discutată propunerea Bulgargaz privind prețul gazului pentru luna august.


Bulgargaz a cerut ca EWRC să aprobe un preț de vânzare al gazelor naturale echivalând cu mai mult de 152 euro / MWh (fără accize și TVA, 1 mc = 0,1055 MWh) în august de mai mare cu 60% față de cel din iulie. Prețul gazului pe piețele europene depășește 171 EUR/MWh.

Pe de altă parte, guvernul bulgar ar putea începe să negocieze cu Gazprom reluarea livrărilor rusești, întrerupte atunci când Bulgargaz a refuzat să le plătească în ruble.

România în povestea interconectorului

Interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria (IGB), o conductă de 120 de kilometric plus instalațiile de comprimare și măsurare aferente, trebuia să fie operațional la sfârșitul luni iulie. Politica mai decisă a Comisiei Europene privind aprovizionarea cu gaze a întrerupt o lungă serie de amânări.

Întârzierile au nemulțumit și pe operatorul sistemului român de gaze, Transgaz (TGN), iar pe piață se specula că Bulgaria ar întârzia intenționat pentru a lua prin planul României în competiția de a deveni hub regional de gaze.


La jumătatea lunii iulie, Comisia a realizat un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan, care ar putea ajunge la 20 miliarde metri cubi, la nevoie.

Interconectorul ar face utilă și conducta paneuropeană BRUA, finalizată de mai bine de un pe teritoriul României, care ar putea primi gaze azere și de la terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, de anul viitor.

Un ministru român al Energiei a fost la Baku abia la începutul lunii iunie. Apoi, ministrul Virgil Popescu a spus, nici mai mult nici mai puțin, că, „dacă este posibil, dorim să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel bun”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: