vineri

29 martie, 2024

14 decembrie, 2020

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a lansat familia de indici bursieri ROGAS, care urmează să exprime evoluția prețurilor gazelor naturale pe piața liberă din România, potrivit unui comunicat al BRM, emis luni.

Lansarea indicilor este posibilă după dezvoltarea pieței până la un număr  de participanți și la o lichiditate suficient de mari pentru a se putea construi o evoluție reprezentativă a prețurilor.

Indicii se calculează zilnic și sunt configuraţi ca medii ponderate ale tranzacţiilor încheiate pe pieţele Bursei Române de Mărfuri aferente perioadelor de livrare.


La BRM s-au tranzacționat volume de aproape jumătate din consumul de gaze naturale al țării, adică circa 53 de milioane de MWh (53 TWh, estimare 2020) față de 110 – 115 milioane MWh (115 TWh), într-un an 2020 cu o piață puternic influențată de criza coronavirus.

Volumele de gaze naturale tranzacționate pe piața liberă de la BRM au fost puternic influențate și de OUG 114, care au redus lichiditatea tranzacțiilor de la 71 TWh în 2018 până la 35,5 TWh în 2019.

Numărul participanților la piața organizată de la BRM a ajuns la 413 în acest an, din care 92 sunt furnizori, 6 sunt producători și 218 sunt consumatori.

Cei patru indici bursieri pentru piața gazelor naturale de la BRM sunt:

  • ROGAS_DA este indicele de preţ spot pentru ziua următoare, calculat în baza tranzacţiilor încheiate pentru o zi gazieră de livrare a gazului natural.
  • ROGAS_WD este indicele de preţ spot pentru ziua curentă, calculat în baza tranzacţiilor încheiate pentru o zi gazieră de livrare a gazului natural.
  • ROGAS_FW este indicele de preţ pentru tranzacțiile la termen. Este configurat în baza tranzacţiilor încheiate pe pieţele la termen pentru produsele ce au anumite perioade de livrare. Acest indice urmează să se calculeze anterior începerii perioadei de livrare respective.
  • ROGAS_ALL este indicele de preţ configurat în baza tuturor tranzacţiilor încheiate pentru o anumită perioadă de livrare, și include tranzacţiile atât de pe pieţele spot, cât şi de pe pieţele la termen. Acest indicele se va calcula ulterior încheierii perioadei de livrare urmărite.

Prețuri în scădere


Pe primele 9 luni ale anului s-au tranzacționat aproape 36,7 milioane de MWh în primele 9 luni ale anului 2020, care a avut o piață distorsionată de criza coronavirus.

Prețurile medii ponderate pentru cantitățile livrate în acest interval au cunoscut o scădere accentuată, de la peste 105 lei/MWh.

„O altă caracteristică resimțită pe toată durata anului a fost creșterea importurilor, determinată de prețurile pieței europene mult mai mici decat cele locale. Influența acestor importuri pe piață a fost însă una pozitivă, reușind să tempereze creșteri explozive pe o piață total bulversată, prețuri ce au depășit uneori 120-125 lei/Mwh”, spune raportulo citat.

Ulterior, „prin reducerea prețurilor, acest trend este inversat și au apărut primele cantități exportate, este drept, reduse”.

Indicii ROGAS vor fi folosiți de participanţii la piaţă în stabilirea strategiilor tranzacţionale, ca și a corelaţiilor cu evoluţiile altor pieţe, sezoane sau evenimente de piață, potrivit comunicatului BRM.

„Bursa însăşi va putea să genereze produse noi, cu un grad sporit de sofisticare, menite să pună la dispoziţia unui spectru sporit de utilizatori instrumente utile de management al riscului (hedging) sau, după profil, de spectaculoasa diversificare investiţională în domeniile atractive ale activelor reale energetice, inaccesibile altminteri publicului până acum în România”, potrivit BRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: