luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2019

Laura Codruța Kovesi și-ar fi depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, conform unor surse G4media.

Parchetul European, care va avea sediul la Luxemburg, va începe să funcționeze la sfârșitul anului 2020, iar în acest moment se desfășoară procedura de selecție a procurorului – șef al Parchetului European (structură din care vor face parte 22 de state membre).

Procurorul – șef va fi ales de un Comitet de selecție format din 12 foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați. Acest comitet de selecție ;i-a ]nceput activitatea în octombrie 2018, și urmează să selecteze procurorul – șef european și procurorii europeni.


Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Instituția va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante și va combina eforturile naționale și europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă și continuă.

Conform G4media, candidatura Laurei Corduța Kovesi ar putea fi blocată de secția pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, care s-ar pregăti să o pună sub acuzare pe fosta șefă DNA.

Adina Florea, cea care a primit aviz negativ din partea CSM pentru înlocuirea lui Kovesi la conducerea DNA, ar fi cea care urmează să se ocupe de dosarul privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI. Dosarul a fost deschis pornind de la plângerea penală depusă de Sebastian Ghiță, care susține că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: