vineri

3 mai, 2024

28 martie, 2022

Decizia SUA și a aliaților săi de a îngheța rezervele valutare ale Rusiei a deschis o dezbatere complicată cu privire la viitorul sistemului financiar internațional, scrie Barry Eichengreen, profesor la Universitatea din California, Berkeley, în Financial Times. În opinia sa, dominația dolarului este erodată, folosirea sa pe post de armă fiind de natură să se întoarcă împotriva intereselor Statelor Unite.

Dominația dolarului ca monedă de rezervă valutară se află pe o tendință descendentă, în ultimele două decenii, de la peste 70% la intrarea în noul secol la 59% în trimestrul al treilea din 2021.

”Această evoluție nu este doar rezultatul schimburilor valutare sau al ajustărilor ratei dobânzii care afectează valoarea diferitelor rezerve. De asemenea, nu oglindește aversiunea pentru dolar din partea unui număr mic de bănci care acumulează solduri masive de rezerve. Mai degrabă este rezultatul unui efort al mai multor bănci centrale de a se diversifica”, scrie profesorul universitar.


Iar această diversificare nu se produce în favoarea unor monede precum euro, lira sterlină sau yenul, toate parte din coșul FMI al drepturilor speciale de tragere. Ponderea acestor valute în rezervele globale s-a menținut constantă.

Nici măcar China nu a fost marea câștigătoare a acestor evoluții, punctează Barry Eichengreen, adăugând că doar un sfert din rezerve au migrat către renminbi.

Sistemul financiar internațional migrează către unui multipolar, nu tripolar dominat de dolar, euro și renminbi

”Trei sferturi au ajuns în monede unor economii mai mici precum Canada, Australia, Suedia, Coreea de Sud și Singapore”, scrie el, adăugând că există o serie de argumente care justifică evoluția.

În primul rând, piețele valutare ale acestor state au devenit mai lichide care să le permită investitorilor internaționali un acces facil. În al doilea rând, băncile centrale au devenit ”mai energetice în urmărirea rentabilității”, scrie profesorul de la Berkeley. ”Portofoliile de rezerve sunt mai mari, crescând mizele”, notează el.


În al treilea rând, climatul global caracterizat de dobânzi foarte mici au intensificat eforturile de căutare a unor alternative mai atractive.

”Astfel, vedem deja mișcare în direcția unui sistem financiar mondial extra multipolar – și nu sistemul tripolar dominat de dolar, euro și renminbi anticipat de mulți observatori”, comentează Barry Eichengreen.

Folosirea dolarului ca pe o armă s-ar putea întoarce împotriva SUA

El avertizează că acum că ”sabia înghețării rezervelor a fost dezlănțuită, ne putem imagina o lume în care SUA aleg să înghețe rezervele unui stat, chiar dacă alte guverne nu adoptă aceeași măsură”, a avertizat el.

Profesorul universitar este totodată de părere că alegerea monedei chineze ca refugiu trebuie cântărită cu mare atenție. Regimurile autoritare nu au cel mai bun istoric atunci când vine vorba de acțiunile și intervențiile guvernamentale asupra pieței, iar China a demonstrat că nu are rezerve să ”corecteze” diferite evoluții care nu îi sunt favorabile.

Pentru multe state însă, cum este și cazul Rusiei momentan, China este singura soluție.

”Un rezultat ironic al SUA de a folosi dolarul pe post de armă ar putea fi migrarea la scară largă către renminbi”, punctează el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: