vineri

26 aprilie, 2024

18 martie, 2022

Banca centrală a Rusiei a dat primele semne că se pregătește pentru o lungă perioadă de izolaționism a economiei, odată cu decizia de vineri de a păstra rata dobânzii de politică monetară la 20%.

Este una dintre concluziile privind felul în care banca vede viitorul economiei Rusiei, desprinse de analiștii capital Economics din comunicatul care a anunțat decizia păstrării dobânzii.

Banca centrală rusă vede cum sancțiunile care îndreaptă guvernul rus „către autarhie și izolaționism (devin) o constantă pe termen lung. Comunicatul de presă a afirmat de mai multe ori că „economia rusă intră în faza unei transformări structurale la scară largă”, remarcă o notă a capital Economics.


Strategii politicii monetare ruse par să creadă că au făcut suficient pentru a stabiliza sistemul financiar. Comunicatul a remarcat că majorarea de urgență a ratei dobânzii din 28 februarie (până la 20%) pare să fi împiedicat o fugă a lichidităților din bănci.

Încercarea de a mima normalitatea

Factorii de decizie ai băncii încearcă să mențină aparența unor reacții normale din punct de vedere macroeconomic, notează capital Economics, descifrând comunicatul băncii.

„Declarația se concentrează accentuat pe riscurile de inflație și pe faptul că politica monetară va rămâne strictă pentru a preveni apariția efectelor secundare ale creșterii actuale a inflației”, spune sursa citată.

Faptul „ar putea sugera că obiectivul factorilor de decizie politică este de a reduce controlul capitalurilor, de a reveni la o rublă flotantă și de a face din nou regimul de țintire a inflației în centrul politicii monetare”.


Totuși, sectorul bancar încă se confruntă cu provocări majore pe termen lung.

Chiar dacă rezervele de capital ale celor mai mari bănci din Rusia par suficiente pentru a absorbi pierderi mari, iar o creștere plauzibilă a creditelor neperformante de la 8% la 20% poate necesita recapitalizări de doar 1-2% din PIB, sectorul bancar este suficient de afectat ca eventuala redresare economică să fie lentă, mai spun capital Economics.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: