joi

25 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2021

Comisia Europeană emite marți un set de propuneri de promovare a utilizării monedei unice europene la nivel global și privind creșterea rolului acesteia în condițiile vulnerabilității piețelor financiare.

„Comisia va contacta partenerii din țări terțe pentru a promova utilizarea monedei euro, pentru a întări statutul euro ca monedă de referință internațională în tranzacțiile comerciale, de pe piețele energiei și de mărfuri și pentru a consolida capacitatea de aplicare a politicii UE privind sancțiunile” – se spune într-un proiect de document consultat de Euractiv.

Comisia Europeană reia astfel ofensiva împotriva supremației dolarului pe piețele financiare și de mărfuri globale. Ultimul val al ofensivei pentru creșterea rolului euro în operațiunile financiare globale dateză din 2018, când sancțiunile SUA împotriva Iranului au provocat mari dificultăți firmelor europene.


Atunci, SWIFT, unul dintre cei mai mari operatori de transferuri financiare globale, a decis să respecte sancțiunile americane iar firmele europene a trebuit să caute alte soluții pentru a lucra cu Iranul.

Zilnic se fac tranzacții de aproape 3.000 de miliarde de dolari SUA, și de 1.000 de miliarede de euro. Rezervele valutare se țin în proporție de 63% în dolari, potrivit everfx.

15 acțiuni cheie pentru detronarea dolarului american

Documentul Comisiei Europene stabilește „modul în care UE își va fortifica rolul euro, va consolida infrastructura piețelor financiare și își va spori rezistența la efectele aplicării extrateritoriale a unor sancțiuni ale unor terțe țări”.

Pentru a consolida rolul internațional al euro și a consolida „autonomia strategică a UE”, Comisia Europeană propune 15 acțiuni-cheie, dintre care se remarcă:

  • promovarea facturilor emise în euro și a denominării în euro a acordurilor cu terțe țări;
  • folosirea euro în tranzacțiile de capital privat;
  • dezvoltarea intrumentelor de piață derivate pentru energie și materii prime denominate în euro;
  • facilitarea construcției unor indici de referință denominați în euro pentru piețe de energie ca aceea a hidrogenului;
  • progresele urmărite (de multă vreme deja) privind uniunea bancară și uniunea piețelor de capital – potrivit proiectului de document citat de Euractiv.

Vulnerabilitățile „sistemului dominat de dolar” produc pagube în euro


Comisia Europeană (CE) caută să profite de oportunitățile apărute în pandemie, care a expus „vulnerabilitățile unui sistem financiar internațional dominat de dolar”.

Dependența prea mare de dolarul SUA a piețelor financiare globale le face ineficiente cînd trebuie să „amortizeze tensiunile financiare și riscurile de stabilitate. Evaluările companiilor din UE au scăzut în timpul crizei și astfel a crescut riscul preluării unor companii strategice din UE, cu riscul pierderii cunoștințelor tehnologice și a întreruperii într-o serie de lanțuri de valori ”, spune proiectul documentului CE.

Ca urmare a politicilor economice și monetare ale SUA, dolarul american s-a depreciat mult față de euro și piețele au redus evaluările companiilor europene într-un euro mai valoros.

Comisia Europeană spune că un euro cu un rol internațional mai puternic un puternic ar aduce „o mai mare stabilitate sistemică”, regimul valutar global ar fi mai diversificat și s-ar reduce șocurile produse de deciziile de politică monetară.

În ceea ce privește sistemul internațional de sancțiuni economice, executivul UE dorește să efectueze o „analiză aprofundată” a vulnerabilităților UE în ceea ce privește „aplicarea ilegală extrateritorială a sancțiunilor unilaterale de către țările terțe”.

Miniștrii de finanțe ai UE au discutat, luni, cu fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers despre viitorul relațiilor financiare bilaterale. Larry Summers s-a arătat convins o nouă eră a „relațiilor călduroase transatlantice” este pe cale să înceapă odată cu venirea la Casa Albă a lui Joe Biden, potrivit comisarului european pentru economie Paolo Gentiloni, citat de Euractiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: