Irlanda face notă discordantă la nivel european, unde perspectivele economice sunt tot mai sumbre, temerile de recesiune întețindu-se, iar finanțele publice fiind la limită, scrie Financial Times. Sursa bunăstării o reprezintă multinaționalele care au ales Irlanda pe post de reședință fiscală europeană, datorită impozitelor sale reduse.
Republica Irlandeză beneficiază de venituri substanțiale sub formă de impozit pe profit datorat de marile corporații tehnologice din SUA, dar și de companiile farmaceutice, a căror venituri au crescut semnificativ în pandemie. Cu o rată de impozitare de 12,5%, Irlanda a reușit să colecteze în 2021 venituri de 15,3 miliarde de euro, în creștere cu 30% față de 2020.
Economia Irlandei s-a extins cu 6,3% în al doilea trimestru din 2022, față de o medie UE de doar 0,6%. Impactul multinaționalelor a fost atât de mare încât cifrele Irlandei au distorsionat practic mediile europene, în ciuda faptului că națiunea de 5,1 milioane reprezintă mai puțin de 3% din economia regiunii.
Având în vedere că ocuparea forței de muncă și investițiile străine sunt, de asemenea, la niveluri record, „economia este chiar mai caldă decât vremea”, a declarat Danny McCoy, șeful confederației patronale, Ibec.
Chiar și după eliminarea sectorului multinațional, economia internă a Irlandei s-a contractat mai puțin în 2020 și a revenit mai repede în 2021 decât media UE, a potrivit agenției de rating DBRS Morningstar.
Cu toate acestea, Irlanda nu este lipsită de probleme. Prețurile au crescut cu 9,1% în iunie, iar familiile din clasa de mijloc se simt excluse de pe piața imobiliară din Dublin și din alte orașe, din cauza prețurilor foarte ridicate.
Cheltuielile de consum s-au redus cu 1,3% în primul trimestru, comparativ cu precedentele trei luni. Un indicator privind cererea internă, care măsoară activitatea economică excluzând cheltuielile unor multinaționale și este considerat un indicator mai relevant decât PIB-ul, a scăzut cu 1% în primul trimestru.
Zece companii au generat jumătate din impozitul pe profit
Oficialii guvernamentali avertizează că impozitul pe profit este vulnerabil la fluctuații. Jumătate din încasările fiscale de 15,3 miliarde de euro de anul trecut au provenit de la doar 10 companii, printre care Apple, Google, Intel, Meta, Amazon și Pfizer.
Dar dacă economia mondială se confruntă cu o scădere, sectorul multinațional al Irlandei s-ar putea transforma într-un călcâi al lui Ahile. Amenințarea unei recesiuni în UE și SUA crește. Orice recesiune ar afecta profiturile companiilor care au ales Irlanda drept ”poartă de intrare în UE” și ar contribui la o reducere a impozitelor.
Banca centrală a Irlandei a precizat că încasările din impozitul pe profit, care au depășit orice așteptare în ultimii șapte ani, au fost cu 8 miliarde de euro mai mari în 2021 decât se aștepta și au adus aproape 9 miliarde de euro la buget în prima jumătate a acestui an.
John Fitzgerald, profesor de economie la Trinity College, spune că cel mai rău scenariu – al unei scăderi drastice a veniturilor din impozitul corporativ – s-a traduce printr-o pierdere de 3 până la 4% din venitul național al Irlandei – cu impact semnificativ asupra finanțelor publice.
Ibec a avertizat că economia irlandeză se află la un „punct de cotitură” și că „pentru Irlanda, o mică economie deschisă, schimbări în fluxurile de capital din economia globală pot avea un impact foarte mare asupra modelului de creștere”.
***