20 octombrie, 2020

Economia Europei „alunecă” spre o recesiune în ”W”, economiștii avertizând că noile restricții impuse de autorități în contextul creșterii numărului de cazuri vor frâna ritmul de revenire observat în ultimele luni, transmite Financial Times.

Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și Țările de Jos au anunțat în ultima săptămână măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, restricții suplimentare fiind așteptate și în zilele ce urmează.

Belgia a decis în weekend închiderea tuturor barurilor și restaurantelor pentru o lună, iar Elveția a prelungit obligativitatea purtării măștii. Franța a declarat stare de urgență și a instituit carantine între orele 21 și 6, în mai multe orașe. Măsurile survin în urma unei creșteri accentuate a numărului de îmbolnăviri.


”Nu-mi vine să cred cât de rapid a lovit valul al doilea”, a comentat Katharina Utermöhl, senior economist la Allianz. ”Vedem acum cum creșterea intră în teritoriul negativ în mai multe state, în ultimul trimestru – o nouă recesiune este foarte posibilă”, a avertizat ea.

Deși cifrele cu privire la evoluția PIB-ului în trimestrul al treilea sunt așteptate să indice rezultate record pentru zona euro, tot mai mulți economiști își amendează previziunile pentru ultimele trei luni din 2020 și se așteaptă ca ultimul trimestru să aducă o nouă contracție a PIB-ului.

”Forma în care a revenit virusul, blocarea afacerilor și șocurile de încredere fac recesiunea în W scenariul de bază”, a declarat Lena Komileva, economist-șef la G + Economics, adăugând că blocarea Brexit-ului ar ”amplifica și mai mult” recesiunea economică.


Aceste previziuni conform cărora economia zonei euro va aluneca înapoi în recesiune – deși una mult mai puțin adâncă decât cea de la începutul anului – sunt vești proaste pentru Banca Centrală Europeană, care abia luna trecută prognoza o creștere de peste 3% din PIB în trimestrul al patrulea. Un alt pas înapoi ar spulbera așteptările ca economia zonei euro să revină la nivelul de dinainte de criză până în 2022.

”Multe țări se confruntă acum cu un al doilea val de infecții. . . asta înseamnă că recuperarea pare acum mai departe decât am sperat. Și impactul economic se adâncește”, a comentat Klaas Knot, guvernatorul băncii centrale din Olanda și membru al Consiliului BCE.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca BCE să reacționeze la cifrele negative privind inflația prin adăugarea a 500 de miliarde de euro în plus la programul său de cumpărare de obligațiuni de urgență. Majorarea plafonului ar urma să fie anunțată în decembrie.

Planul european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro nu a fost încă aprobat, fiind improbabil ca sumele să fie deblocate înainte de anul viitor.

Analiștii nu se așteaptă la măsuri de amploarea celor din primăvară, însă avertizează că și simpla creștere a numărului de infectări riscă să afecteze încrederea consumatorilor.

”Dacă oamenii se tem și stau acasă, atunci economiile vor crește, iar acest lucru ar putea împinge creșterea economică din T4 în teritoriu negativ”, este de părere Erik Nielsen, economist-șef la UniCredit. ”Când avem parte de astfel de șocuri, e foarte simplu să ajungem în teritoriu negativ”, a adăugat el.

Chiar și economiștii BCE au precizat că nu exclud varianta unei recesiuni în formă de W.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: