Producția economică a Chinei va rămâne în urmă față de restul Asiei pentru prima dată din 1990, potrivit noilor prognoze ale Băncii Mondiale, care evidențiază daunele cauzate de politicile de zero toleranță la Covid ale președintelui Xi Jinping, precum și de prăbușirea celei mai mari piețe imobiliare din lume, scrie Financial Times.
Banca Mondială și-a revizuit în jos prognoza privind creșterea produsului intern brut în a doua cea mai mare economie a lumii la 2,8%, comparativ cu 8,1% creșterea de anul trecut, și semnificativ sub estimarea din aprilie, când anticipa un avans între 4% și 5% din PIB pentru acest an.
În același timp, așteptările pentru restul Asiei de Est și Pacific s-au îmbunătățit. Regiunea, cu excepția Chinei, este de așteptat să crească cu 5,3% în 2022, față de 2,6% anul trecut, datorită prețurilor ridicate ale mărfurilor și a unei reveniri a consumului intern după pandemia de coronavirus.
„China, care conducea redresarea după pandemie și a ridicat în mare parte din umeri în fața Delta (variantă Covid, n.r.), plătește acum costul economic al scăpării de sub control a bolii”, a spus Aaditya Mattoo, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific.
China și-a asumat o țintă oficială de creștere de 5,5% din PIB pentru acest an, cea mai redusă din ultimele trei decenii. Perspectivele s-au deteriorat însă în ultimele luni.
Politica anti-Covid a restrâns mobilitatea și a subminat activitatea consumatorilor, așa cum sectorul imobiliar al Chinei – care reprezintă aproximativ 30% din activitatea economică – a suferit un colaps istoric.
Prognoza Băncii Mondiale, care vine după revizuiri similare din partea unor instituții financiare precum Goldman Sachs și Nomura, se bazează pe ipoteza că politicile de zero-Covid vor fi continua.
Mulți economiști și analiști au prezis că Beijingul va crește în mod semnificativ măsurile de stimulare ca răspuns la scăderea creșterii economice, accelerând măsurile de relaxare pentru a stimula consumul și pentru a ajuta la stoparea recesiunii pieței imobiliare.
Cu toate acestea, Mattoo a spus că, în timp ce China dispune de „muniție imensă pentru a oferi stimulente puternice”, se pare că Beijingul a ajuns la concluzia că stimulul fiscal va fi „trunchiat” de restricțiile zero-Covid.
Prognoza BM vin pe fundalul unor preocupări mai ample că politicile lui Xi – care urmează să obțină un al treilea mandat fără precedent ca lider al Partidului Comunist Chinez luna viitoare – anulează dinamismul economic început în perioada reformelor lui Deng Xiaoping.
Soluții pentru colapsul pieței imobiliare
Banca Mondială și-a exprimat îngrijorări și pe tema problemelor structurale din piața imobiliară chineză. Pentru a reduce riscul de contagiune, banca a recomandat Beijingului să ofere mai mult sprijin, sub formă de lichiditate, dezvoltatorilor aflați în dificultate, precum și garanții financiare pentru finalizarea proiectelor abandonate. Pe termen lung, însă, sunt necesare reforme fiscale pentru a oferi guvernelor locale surse de venituri dincolo de vânzările de terenuri, inclusiv un impozit pe proprietate.
În contrast, celelalte economii din regiune, în special economiile din Asia de Sud-Est bazate pe exporturi, sunt așteptate să crească mai rapid și să aibă o inflație mai mică în 2022.
În Indonezia, Thailanda și Malaezia, subvențiile guvernamentale pentru combustibil au contribuit la menținerea inflației la un nivel scăzut, conform standardelor globale. Consumul intern a crescut pe măsură ce regiunea a ridicat restricțiile și guvernele au implementat abordările mai stricte de gestionare a pandemiei.
Statele din Asia de Est și Pacific au beneficiat de creșterea prețurilor mărfurilor
În același timp, prețurile mai mari ale mărfurilor au stimulat economiile din regiune, dependente de exporturi. Indonezia, un mare exportator de cărbune, a anunțat săptămâna trecută că exporturile au atins un record de 27,9 miliarde de dolari în august.
Unele bănci centrale, inclusiv în Indonezia, Vietnam și Filipine, au început să majoreze ratele dobânzilor.
Chiar și așa, regiunea a fost supusă unei presiuni mai reduse decât în alte părți ale lumii, a spus Mattoo. „Cred că înăsprirea treptată pe care o vedem . . . poate fi susținută o perioadă de timp.”
Cu toate acestea, unele dintre măsuri, cum ar fi subvențiile pentru alimente și combustibili, ar putea deveni un obstacol pentru creștere până la sfârșitul anului, a avertizat banca, deoarece pot provoca o creștere nesustenabilă a datoriei publice.
***