14 septembrie, 2022

China importă tot mai multă energie ieftină din Rusia. Aceasta compensează scăderea achizițiilor europene, iar China profită de reducerile de preț acceptate de Rusia, ca să reducă presiunea inflaționistă.

Ambele țări profită promovându-și monedele în schimburile bilaterale, în defavoarea dolarului și a euro.

Rusia este principalul exportator de electricitate și de petrol în China. Cota Rusiei în totalul importurilor chineze de petrol a crescut până la 19% în perioada mai – iulie 2022, față de 15% în aceeași perioadă din 2021. Creșterea la electricitate este similară, potrivit Reuters.


China a economisit echivalentul a 3 miliarde de dolari între aprilie și iulie, plătind Rusiei în medie 708 de dolari / tona de petrol, față de media celorlalte surse, de 816 dolari / tonă.

(Citește și:Surse Bloomberg: China vrea să cumpere acțiuni la firme rusești de energie și de mărfuri”)

Cooperarea ruso-chineză va fi subiectul principal al întâlnirii de joi a președinților Xi Jinping și Vladimir Putin, din Uzbekistan.

China face profit pe seama crizei energetice europene

China re-exportă, inclusiv în Europa, o parte din importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, care au crescut cu 26% în primele 7 luni ale anului.

Exporturile chineze de gaze lichefiate au ajuns în iulie la maximul ultimilor 3 ani.


„China profită de fluxurile comerciale perturbate, inclusiv prin cumpărarea de petrol și GNL rusești la preț redus, din care trimite o parte înapoi în Europa, la prețuri mai mari”, a declarat Saul Kavonic, șeful departamentului de analiză a resurselor și energiei de la credit Suisse, citat de Reuters.

China este cel mai mare consumator de energie din lume și cel mai mare cumpărător de țiței, gaze naturale lichefiate și cărbune. A importat cu 17% mai mult țiței rusesc între aprilie și iulie față de aceeași perioadă a unui an în urmă.

A cumpărat cu peste 50% mai multe GNL și cu 6% mai mult cărbune din Rusia în aceeași perioadă.

Importurile de energie electrică din Rusia au crescut cu 39%, în principal printr-o linie de transport care leagă nord-estul Chinei și Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Europa nu mai cumpără, China ia la preț redus

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia au crescut, în iulie, până la cel mai mare nivel din ultimii cel puțin cinci ani.

A cumpărat cărbune la preț redus, în timp ce Europa a evitat livrările rusești chiar dinainte de interdicția care a intrat în vigoare la 11 august.

Cărbunele termic rusesc cu o valoare termică de 5.500 de kilocalorii s-a comercializat în jur de 150 dolari / pe tonă la sfârșitul lunii iulie, în timp ce cărbunele de aceeași calitate a fost evaluat la peste 210 dolari pe tonă, în portul Newcastle din Australia.

Rusia este tot mai dependentă de China

Analiștii consultați de Reuters spun că, pe cât de clare sunt câștigurile pentru China, pe atât de mult Rusia devine mai dependentă de comerțul bilateral decât China.

„Oricum se va fi rezolvat războiul, este evident că Rusia nu se mai poate baza pe piețele sale majore de export de energie din Europa în viitorul apropiat, iar redirecționarea exporturilor sale de energie și de mărfuri către Est se va accelera”, a spus Tilak Doshi, director al Doshi Consulting

China are, de asemenea, stimulente pe termen lung pentru livrările Rusiei, deoarece se străduie să atingă noile ținte de emisii de carbon și mărind consumul de gaze. Acest lucru a dus la un acord în februarie pentru o nouă conductă de gaze din Rusia, care va începe în următorii doi-trei ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: