miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2023

Salariile mici, precum și deficitul de personal „periculos” de ridicat din spitale au dus la un protest fără precedent în Marea Britanie – prima grevă comună a medicilor specialiști și a rezidenților.

Mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, avertizează autoritățile.

Aşa-numiţii „consultants” şi „junior doctors” au mai intrat în grevă în ultimele luni, dar la date diferite. Oricum, protestele lor au dus la anularea a mii de consultaţii şi au prelungit intervalele de programare.


Greva rezidenţilor va continua joi şi vineri, iar în octombrie va fi organizată o nouă grevă comună cu medicii specialiști, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Oficialităţile din domeniul sanitar apreciază că greva pune în cea mai mare dificultate sistemul public de sănătate (National Health System, NHS), unde impasul provocat de mişcările sociale ale personalului durează de câteva luni.

Din cauza aceasta, guvernul de la Londra şi-a anunţat intenţia de a promova o lege care să oblige personalul să asigure un minimum de servicii în anumite domenii, pe durata grevelor, o inițiativă vehement contestată de sindicate.

Guvernul a propus majorări salariale sub rata inflației

Matthew Taylor, directorul general al Confederaţiei NHS care reprezintă serviciile publice de sănătate, a declarat că sistemul se confruntă cu „scenariul oribil de care responsabilii din sănătate se temeau de multă vreme”.


El a avertizat că mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, în timp ce spitalele funcţionează în regim redus, ca în zilele de sărbătoare.

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat în iulie că ultima propunere de creşteri salariale – 6% pentru medicii specialişti – este ultima şi nu vor mai avea loc alte tratative privind salariile. Sindicatele arată însă că majorările respective duc la scăderea puterii de cumpărare, în condiţiile în care inflaţia pe 12 luni a fost în august de 6,7%.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: