luni

29 aprilie, 2024

5 septembrie, 2023

Franța va experimenta în acest an introducerea unei „ținute de școală” unice, mai degrabă un cod vestimentar, decât o uniformă, în câteva unități de învățământ ce urmează a fi anunțate, a anunțat ministrul Educației, Gabriel Attal.

„Nu sunt sigur că este o soluție miraculoasă […], dar merită să fie testată”, a spus acesta într-un interviu acordat luni RTL și preluat de Euractiv.

Luni seară, într-un interviu acordat canalului YouTube HugoDecrypte, președintele Emmanuel Macron a explicat diferența dintre „o ținută școlară unică” și o „uniformă”: nu ar însemna îmbrăcăminte identică pentru fiecare elev, ci ceva asemănător unui cod vestimentar – de exemplu, purtarea de blugi și tricou.


Macron a explicat că o ținută de acest gen ar face ca elevii să nu mai poarte haine ce reflectă apartenența lor religioasă.

Poziția ministrului Attal, numit vara aceasta, contrastează cu cea a predecesorului său, Pap Ndiaye,. Attal se bucură de sprijin din partea dreptei și a extremei drepte, președintele Les Républicains, Éric Ciotti, spunând săptămânalului JDD că el este în favoarea „generalizării uniformei” școlare.

Uniforma obligatorie a făcut, de asemenea, parte din programul prezidențial al lui Marine Le Pen și a fost menționată de toți candidații la congresul partidului de dreapta Les Républicains din decembrie anul trecut.

Cu toate acestea, stânga nu crede că uniforma sau ținuta unică ar rezolva problema inegalităților din școli. În opinia unor politicieni de stânga, noua idee este o dovadă a „convergenței ideologice între (tabăra lui Macron) și extrema dreaptă”.

Majoritatea lui Macron, încă neclară


Problema nu este tranșată nici în interiorul taberei președintelui, unii opunându-se introducerii unei uniforme unice în școli, iar alții considerând dezbaterea sterilă.

„Uniforma școlară nu este altceva decât un simbol și nu îi va face pe elevi mai ascultători sau mai respectuoși față de secularism, colegii lor sau personalul didactic”, scria deputatul Olga Givernet într-un articol de opinie publicat în urmă cu câteva luni.

Diferențele de opinie din interiorul guvernului se reflectă în diferitele forme propuse. Secretarul de stat pentru Afaceri Urbane, Sabrina Agresti-Roubache, a menționat posibilitatea ca experimentul să se desfășoare în așa-numitele „cartiere prioritare”, mai sărace.

Duminică seara, ministrul Egalității, Bérangère Couillard, a explicat că preferă ca experimentul să se deruleze într-o zonă mai extinsă, pentru a „nu ne imagina că este un simbol bazat pe originea socială”. Pentru Couillard, această decizie ar putea face posibilă „protecția secularismului și combaterea agresiunii în școli” și, prin urmare, merită să fie încercată.

Uniforma școlară a fost obligatorie în Franța până în 1968, când a fost eliminată la cererea elevilor, care au acuzat că le limitează libertatea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: