miercuri

1 mai, 2024

24 august, 2023

Franţa va accelera reducerea datoriei, a declarat joi ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, care a adăugat că este menținută politica de scădere a impozitelor pentru gospodării şi companii.

Pentru finele lui 2023, estimarea datoriei este de aproape 110 % din Produsul Intern Brut. Standardul european preconizat este de cel mult 60% din Produsul Intern Brut. 

Statul francez trebuie să reducă cheltuielile publice, a spus oficialul, confirmând că se va renunţa la plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze.


Inflaţia a început să incetinească şi „vom menţine politica noastră fiscală”, a declarat Le Maire, în timpul unei vizite în Departamentul Haute-Savoie.

Franţa, a doua economie a zonei euro, este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la „AA minus”, din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

De asemenea, premierul Elisabeth Borne a dat asigurări miercuri că Executivul nu intenţionează să împovăreze gospodăriile să plătească mai multe taxe, dar surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că sunt luate în considerare alte majorări de taxe, în condiţiile în care Cabinetul lucrează la finalizarea proiectului de buget pe 2024.

Creșteri peste așteptări


Economia Franței a avansat semnificativ mai repede decât se estima, iar inflația s-a redus, oferind a o surpriză plăcută în contextul în în care creșterea abruptă a ratelor dobânzilor a creat temerea unei recesiuni a zonei euro, relata în iulie Bloomberg.

Impulsionat de expanisunea exporturilor, PIB-ul în T2 a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce crescuse cu 0,1% în primele trei luni ale anului, a anunțat vineri agenția franceză de statistică Insee. Economiștii chestionați de Bloomberg estimau o creștere de doar 0,1%.

În același timp, în iulie inflația a fost de 5% în termeni anuali – cel mai scăzut nivel de la invazia Rusia în Ucraina care a dus la criza energetică în Europa. Cifra este mai mică decât se anticipa, chiar dacă servciiile s-au scumpit în coninuare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: