sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2022

Fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel (foto) a anunțat vineri, după nouă zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, că demisionează din consiliul de supraveghere al companiei petroliere ruse Lukoil.

Wolfgang Schüssel (76 de ani) și-a păstrat până acum postul la compania petrolieră rusă Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, în pofida criticilor dure venite din partea liderilor politici și a societății civile.

El nu a renunțat la post după atacurile Rusiei în Ucraina, cu justificarea că Lukoil nu este o companie de stat, ci este listată la Bursa de Valori din Londra, după cum a explicat purtătoarea sa de cuvânt, Heidi Glück.


Schuseel a fost cancelar pentru două termene, între ianuarie 2000 și ianuarie 2007, iar anterior a deținut mai multe portofolii, inclusiv pe cel de la Externe (între 1995 și 1999).

Lider al Partidului Popular din Austria, el a provocat un uriaș scandal când a aprobat intrarea în coaliție a partidului de extrema dreapta, condus de Jorg Haider, un admirator și continuator declarat al politicilor lui Hitler. Decizia de a-l primi pe acesta în coaliție a provocat critici din partea liderilor europeni și chiar sancțiuni.

În 2011, Wolfgang Schüssel a demisionat din parlament, din cauza numeroaselor scandaluri de corupție în centrul cărora s-au aflat colegii săi de partid ce au fost miniștri în guvernele sale.

În Germania, Olaf Scholz îi cere lui Gerhard Schröder demisia din funcțiile deținute în companiile rusești

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut joi fostului cancelar Gerhard Schröder să demisioneze din toate funcțiile deținute în companiile publice rusești.


Fostul lider german, în vârstă de 77 de ani, consilier și lobbyst, fost lider al SPD (social-democrat), a fost cancelar între 1998 – 2005 și a avut ca principal proiect politic construirea gazoductului Nord Strea.

Actualul cancelar, Olaf Scholz, se teme că refuzul lui Schroeder de a se distanța de Rusia și Vladimir Putin va afecta imaginea partidului.

„Nu cred că este corect ca Gerhard Schröder să exercite aceste funcții și cred, de asemenea, că ar fi corect să demisioneze”, a spus Olaf Scholz, la televiziunea publică ZDF.

Fostul cancelar german Schröder este președintele consiliului de administrație al Rosneft, cel mai mare grup petrolier al țării, și al comitetului acționarilor Nord Stream 2. În iunie, el ar urma să fie numit în consiliul de supraveghere al Gazprom.

Spre deosebire de alți lideri europeni implicați în conducerea unor grupuri rusești, Schröder refuză să-și dea demisia.

Întregul personal al lui Gerhard Schroeder a demisionat săptămâna aceasta, în semn de protest față de rolul de promotor al creșterii exporturilor rusești de gaze naturale în Germania.

Prietenia fostului cancelar german cu președintele rus Vladimir Putin i-a revoltat pe numeroși germani încă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: