vineri

29 martie, 2024

4 martie, 2022

St. Petersburg, coadă la bancomate

Bursa de la Moscova va rămâne închisă astăzi, a anunțat vineri Banca centrală a Rusiei într-un comunicat citat de Politico. Bursa rusă nu s-a deschis toată săptămâna, pe fondul crizei economice a țării.

După ce a impus un comision de 30 la sută la achizițiile de valută, banca centrală a redus vineri acest comision la 12 la sută pentru persoanele fizice.

Vladimir Putin a demonstrat că iubește concentul ”fortăreața Rusia”, spune Anders Åslundeconomist suedez și profesor la Universitatea Georgetown. „Acum se dovedește că nu există deloc acestă fortăreață, Rusia a devenit o țară în care nu se poate investi”, afirmă Åslund în Politico .


Întrebarea care frământă economiștii în prezent: poate Kremlinul să izoleze complet economia sau planul lui Putin este, de fapt, opusul?

Rusia ar putea redeveni URSS condusă de un dictator nebun: miza oligarhilor

Prăbușirea economiei și a piețelor, în timp ce Rusia tipărește ruble fără acoperire îi creează lui Putin o oportunitate istorică de a-i expropria pe oligarhii ruși atunci când piețele se vor redeschide și companiile își vor tranzacționa acțiunile, prăbușite pe toate bursele, pe mărunțiș.

În acest scenariu, forța economică a potențialilor rivali ai lui Vladimir Putin s-ar diminua dramatic, în timp ce președintele rămâne protejat de aparatul său de securitate.

Într-o postare ultra-pesimistă pe Twitter, Maxim Mironov, profesor asociat la Business School din Madrid, a prezis că acest scenariu poate însemna întoarcerea la cele mai întunecate zile ale terorii sovietice, când puterea era concentrată în statul polițienesc.


„Singurul plus din această poveste este că nostalgicii erei URSS vor putea simți toate deliciile acelei perioade pe propria piele. Și nu va fi o URSS relativ benignă, precum perioada Gorbaciov, ci o URSS condusă de un dictator nebun.”

China ar putea fi salvarea lui Putin. Sau nu

O piesă cheie în acest puzzle economic este China, care ar putea, sau nu, să arunce vecinului său un ”colac de salvare” economic.

Dacă Beijingul nu o face, s-ar putea strica prietenia „nelimitată” dintre cele două țări.

„Poate Rusia să primească un pic de ajutor din partea Chinei? Absolut”, afirmă Julia Friedlander, director al departamentului economic al think tank-ului Atlantic Council, în Politico .

”Dar acest lucru ar atrage probabil furia Occidentului, iar China însăși s-ar putea să se trezească în fața perspectivei de a pierde orice acces la piețele occidentale bogate”. Julia Friedlander a remarcat, de asemenea, că problema imediată este că Beijingul s-ar putea trezi că nu poate recupera prea repede banii cu care ar alimenta economia pe cale de implozie a Rusiei.

„Dacă ești la Beijing, sigur te întrebi ce sens financiar are pentru tine să ajuți Rusia… Vor ezita să facă asta”, a spus ea. „Marea conducere de la Beijing poate decide: OK, vom sprijini Rusia. Câștigul imediat e cert: Rusia va deveni un stat client. În schimb, Beijingul va pierde, foarte probabil, acces tehnologic și de altă natură la restul lumii. Alternativa e din nou clară: China ar putea bloca Rusia și apoi pot încerca să-și reseteze relația cu Statele Unite, cu Europa. Sunt într-adevăr la o răscruce a drumului.”

Tranșeele economice

Orice ar alege China să facă, impactul economic cel mai sever va fi resimțit de populație, de rușii obișnuiți. „Cu siguranță, vedem cum calitatea vieții în Rusia este afectată în mod semnificativ din cauza inflației”, a spus Alexander Gabuev, membru al Carnegie Moscow Center.

(Citiți și: ”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii)

Observatorii internaționali sunt însă sceptici cu privire la perspectiva unei revolte sociale de masă și prevăd că regimul își va dubla eforturile de reprimare a disidenței.

„Sunt mult mai puțini bani în bancă, dar poți compensa asta cu mai multă opresiune: toată lumea devine mai săracă și mai puțin sofisticată din punct de vedere tehnologic. Rusia va deveni Coreea de Nord pe steroizi, dar poate funcționa în continuare ca un regim”, afirmă Alexander Gabuev.

Semnalele puternice vin însă tot dinspre oligarhi. Magnatul rus al aluminiului Oleg Deripaska prezice o criză economică severă.

„Înmulțiți criza din 1998 cu trei pentru a înțelege amploarea”, a spus Deripaska, președintele gigantului Rusal. El a vorbit cu RIA Novosti despre situația economică prezentă.

Mai curajoși, conducerea Lukoil a cerut joi oprirea imediată a incursiunilor din Ucraina. Imediat ce știrea a fost promovată de agențiile internaaționale de presă, toate site-urile companiei și afiliaților au fost închise.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: