Sectorul bugetar a scos pe piață, în 2016, peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, iar ca ocupații, ce mai mare cerere de forță de muncă s‐a înregistrat pentru specialişti în diverse domenii, potrivit INS.
Per total, angajatorii au anunțat un număr mediu de 59.800 de locuri de muncă vacante, cu 9.800 mai multe decât în anul anterior. În pofida creșterilor, numărul total este în continuare inferior anilor 2007 sau 2008:
Situația locurilor vacante declarate de sistemul public, cel mai activ angajator anul trecut:
- administraţia publică (9.700 de locuri vacante)
- sănătate şi asistenţă socială (8.500 locuri)
- învăţământ (2.500 joburi).
Pe locul doi, după sectorul bugetar, s-a clasat industria prelucrătoare, de unde au provenit peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.800 locuri vacante), potrivit INS.
Această industrie a înregistrat și cele mai semnificative creșteri, comparativ cu 2016 (+2.100 locuri vacante), fiind urmată de sectorul sănătate şi asistenţă socială (+2.000 locuri).
Industria extractivă este marele pierzător, cu 100 de locuri de muncă nou create anul trecut.
Cele mai căutate ocupații
- Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată s-a constatat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii (17.700 de locuri vacante).
- Cele mai importante creșteri ale cererii s-au înregistrat pentru specialiști și pentru muncitorii calificați și asimilați (operatori la instalații de mașini, asamblori de mașini și echipamente)
- Cea mai mică cerere a fost pentru lucrători calificați din agricultură, silvicultură și pescuit.
Situația în profil teritorial
- Angajatorii din regiunea București – Ilfov au lansat cele mai multe locuri noi de muncă (aproximativ 16.000, adică un sfert din ofertă)
- Regiunile Vest și Nord-Vest au însumat aproape 30% din locurile vacante
- Cele mai puține locuri demuncă vacante s-au înregistrat în regiunile Sud-Vest Olteania și Sud-Est, care au totalizat