3 august, 2020

Schema de ajutor de stat cu buget de 150 milioane euro în 2020 pentru investiții în proiecte integrate de termoficare centralizată, în rețele de distribuție urbană și în eficiența energetică a acestora a intrat în vigoare odată cu publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

Ordinul precizează doar 7 orașe beneficiare, selectate explicit „pentru continuarea investițiilor începute în perioada 2007-2013 prin POS Mediu 2007-2013” : Botoșani, Oradea, Iași, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timișoara, Focșani.

Fondurile pesntreu aceste oraşe vor fi folosite „în vederea asigurării sustenabilității investițiilor inițiale, orientate spre îmbunătățirea calității aerului și luând în considerare evoluțiile în domeniul eficienței energetice la nivelul centrelor urbane”, potrivit ordinului citat.


În schemă intră și alte orașe, neprecizate, „care sunt propuse și selectate spre finanțare în condiții similare celor utilizate pentru proiectele prioritare, în vederea creșterii confortului termic al consumatorilor simultan cu scăderea costurilor aferente producerii și consumului de energie și luând în considerare evoluțiile în domeniul eficienței energetice la nivelul centrelor urbane”.

Alocarea pe ani a bugetului de plăți este:

  • 2020: 15.000.000 euro,
  • 2021: 30.000.000 euro,
  • 2022: 45.000.000 euro,
  • 2023: 60.000.000 euro

O întreprindere de termoficare nu poate beneficia de mai mult de 20 de milioane de euro. Sumele neutilizate într-un an vor fi reportate pentru anul viitor. Bugetul prezentei scheme reflectă sumele alocate, la care se adaugă sumele din supracontractare.

Sunt excluse localităţile din regiunea Bucureşti – Ilfov.


Bugetul este alimentat în proporție de 85% de fondul european de dezvoltare Reghională, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), în proporție de 13% de Bugetul de stat și de 2% din beneficari.

Proiectele de investiții vor viza următoarele activități orientative:

  • modernizarea/extinderea rețelelor termice primare și secundare, inclusiv a punctelor termice din sistemele de alimentare cu energie termică prin implementarea tehnologiilor moderne, performante, care să îndeplinească toate cerințele actuale privind pierderile de căldură și de fluid și care să conducă la reducerea emisiilor de CO2;
  • extinderea rețelelor de transport și distribuție a energiei termice va fi finanțabilă doar în contextul în care rețeaua existentă a fost reabilitată integral, iar extinderea este justificată pentru a accentua sustenabilitatea sistemului;
  • achiziționarea/modernizarea echipamentelor necesare bunei funcționări a sistemelor de pompare a agentului termic;
    implementarea de sisteme de management energetic (măsurare, control și automatizare a SACET).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: