fbpx

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

FMI: România a ratat 3 obiective asumate și cere o prelungire cu 3 luni a acordului. Concluziile evaluării pe obiective

de Razvan Diaconu 29.1.2013

România aratat trei ținte asumate în acordul cu Fondul Monetar Internațional și a solicitat prelungirea cu trei luni a actualei înțelegeri, a anunțat, marți, șefiul misiunii FMI, Erik de Vrijer.

”Au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la finalul anului 2012 şi au fost întârzieri în reformele structurale. Guvernul a cerut o amânare de trei luni pentru a putea implementa toate măsurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord să cerem board-ului să accepte această prelungire”, a spus de Vrijer, în conferința de presă pentru prezentarea evaluării de la București.

Țintele ratate de România:

 • deficitul bugetar pe cash
 • arieratele bugetului de stat şi ale autorităţilor locale
 • activele externe nete ale Băncii Naţionale.

Potrivit FMI, România a ratat ținta de deficit din cauza întârzierii plăților de la Comisia Europeană pentru proiectele cu fonduri structurale și de coeziune: ”Privim ratarea ţintei de deficit cash nu ca o ratare efectivă din cauza unei politici fiscale greşite, ci din cauza unor întârzieri în intrarea unor sume”.

România a îndeplinit însă obiectivul de menținere a deficitului bugetar ESA 95 (metodologia europeană) sub plafonul de 3% din produsul intern brut pe anul 2012, aceasta fiind cea mai importantă țintă, a precizat reprezentantul FMI.

În acest context, de Vrijer a menționat că autoritățile române au cerut prelungirea cu 3 luni a actualului acord stand by cu FMI, ci nu cu 2 luni, cum spusese premierul Victor Ponta.

”Din cauza ratării unor ţinte la finele anului 2012 şi pentru că au existat întârzieri, în special în ceea ce priveşte reformele structurale, Guvernul a cerut o prelungire cu trei luni, astfel încât să aibă mai mult timp pentru a implementa toate măsurile pe care le-am convenit la momentul ultimei misiuni de revizie cea de-a şasea, în vara lui 2012. Am convenit să solicităm board-ului FMI să acorde această prelungire”, a spus olandezul.

Guvernul are astfel la dispoziție încă cinci luni pentru a realiza reformele structurale la care s-a angajat, în caz contrar nemaiputând încheia un nou acord cu FMI.

”Guvernul ia masuri pentru a-şi atinge ţintele şi mai are nevoie de timp. Pentru că noi considerăm că este serios, cred că ar trebui să îi dăm timpul necesar pentru a le implementa. Nu putem spune nici că se menține în acord, nici că a ieșit din acord”, a comentat de Vrijer.

În privința creșterii economice pentru 2013, FMI estimează un avans de 1,5%, deși Guvernul și-a fundamementat bugetul pe o creștere de 1,6%.

Energia și Transporturile

 • E o controversă privind companiile distribuitoare de energie electrică şi de gaze. Este normal pentru companii să obţină profituri. Dacă reglementatorul pieţei de energie nu permite majorări de preţuri, atunci companiile fac profit, dar nu suficient pentru a face investiţii majore.
 • Un profit de 19% realizat de o companie energetică este corect, în condiţiile în care în mod normal profiturile sunt peste 10%.
 • Sperăm că va crește independenţa Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) față de Guvern.
 • Sectorul energiei poate fi întărit, pentru că România are resurse energetice semnificative, care ar putea fi exploatate.
 • Sectorul transporturilor poate crește datorită poziției geografice a României foarte favorabile, între Marea Neagră şi restul Europei.
 • Dacă ai o bună infrastructură de transport, atunci poţi să atragi mai multe investiţii, activitate manufacturieră, atât românească cât şi străină, pentru dezvoltarea economiei.
 • În energie și transporturi sunt multe întreprinderi de stat. Am discutat cu Guvernul modul în care se poate îmbunătăţi performanţa acestora.
 • România trebuie să realizeze două reforme: în primul rând, asigurarea unor manageri profesionişti, capabili în aceste întreprinderi, pe care pot să le conducă de o manieră mai eficientă astfel încât aceste companii să facă profituri, să poată, deci, să investească să poată să contribuie la buget. În al doilea rând, dacă este mai dificil şi este nevoie de foarte mult capital, companiile să fie privatizate şi să se încerce atragerea de capital şi de know-how din altă parte.
 • Guvernul poate să îşi intensifice eforturile de a primi finanţare de la Uniunea Europeană pentru proiecte de infrastructură. Nu este însă îndeajuns, pentru în trecut de foarte multe ori am fost dezamăgiţi de nivelul absorbției fondurilor europene.

Sănătatea – Guvernul renunță la proiectul legii Sănătății și face o strategie

Guvernul va renunța la proiectul legii sănătății, pentru că este prea stufos, și va elabora, în schimb, o strategie de reformă a sectiorului, FMI fiind de acord, a spus Erik de Vrijer:

 • S-a încercat să se facă o lege de reformă cuprinzătoare şi pe măsură ce lucrezi la o asemenea lege tot adaugi şi ajunsese proiectul de lege la 800 de pagini. Este dificil de gestionat o asemenea lege. Ministerul, în acord cu Guvernul, şi noi am fost de acord, a spus nu. Deci se va face o strategie în sectorul sanitar şi, pas cu pas, vom face îmbunătăţirile pe măsură ce lucrurile avansează, din mers.
 • În loc să ai o lege foarte mare care nu poate fi implementată pentru că există controverse, că aplicarea ar fi prea dificilă, este mai bine să existe o viziune clară a ceea ce trebuie făcut în acest sector şi apoi să se treacă la implementarea sa. Am fost impresionaţi de planurile pe care le are domnul ministru pe viitor, de aceste intenţii pe care le are.
 • Mai întâi, trebuie să se reducă deficienţele şi risipa de bani publici şi să se folosească mai bine resursele existente, de exemplu prin centralizarea sistemului de achiziţii publice la spitale. Dacă se cumpără tifoane, bandaje, pentru toate spitalele de stat este clar că întotdeauna costul va fi mai mic decât dacă s-ar cumpăra la fiecare spital în parte.

Fără discriminări spitale private/spitale publice:

 • Este nevoie de furnizori privaţi de servicii de sănătate, deci nu cred că este o idee bună să începem să facem discriminări între public şi privat.
 • Mai bine să se definească pachetul de bază de servicii şi medicamente care să fie decontate de Casa Naționaală a Asigurărilor de Sănătate, pachetul urmând să se încadreze în posibilităţile financiare ale sistemului de asigurări.

Coplata în spitalele de stat. Va fi de 10 lei pe zi de spitalizare, din câte am înțeles. Dacă această coplată este foarte mică, măsura va eşua.

Fiscalitate – FMI respinge reducerea TVA la alimente

Șeful delegației FMI și-a exprimat dezacordul pentru o scădere a TVA la produsele de panificaţie, așa cum intenționa Guvernul.

Erik de Vrijer a susținut că o reducere a TVA la pâine nu se va resimți în prețul final al produsului, ci va rămâne pe linia producție-desfacere.

”Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de acest gen. Experienţa din alte ţări ne arată că, dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte”, a spus de Vrijer.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.1.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

NATO prezintă condoleanțe României și se declară îngrijorată de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului

Vladimir Ionescu

Membrii Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a… Mai mult

Europa

Stocurile de semiconductori, la cel mai scăzut nivel din istorie, criza se prelungește în 2022 – director general Infineon

Vladimir Ionescu

Producătorul german de semiconductori Infineon a anunţat marţi că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, estimând că deficitul global de aprovizionare cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Noul an școlar începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică

Vladimir Ionescu

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, a afirmat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.… Mai mult

Europa

Republica Moldova – Lista celor 16: Natalia Gavrilița a anunțat viitoarea echipă guvernamentală

Razvan Diaconu

Candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat marți echipa alături de care urmează să se prezinte în Parlament pentru a cere vot de… Mai mult

Stiri

Deficitul de cont curent al României a urcat la valoarea din criza precedentă. Euro poate ajunge la 5,10 lei în 2023 – raport Capital Economics

Adrian N Ionescu

Deficitul de cont curent al României pe ultimele 12 luni a ajuns la 6,3% din PIB în mai. Este un nivel îngrijorător nu numai pentru… Mai mult

Stiri

Sesiune extraordinară la Senat pentru aprobarea OUG care permite primăriilor să ia credite de la Trezorerie

Vladimir Ionescu

Biroul permanent al Senatului va avea şedinţă miercuri pentru a convoca această cameră în sesiune extraordinară în vederea introducerii în procedură parlamentară a ordonanţei de… Mai mult

Stiri

Populația globală se va confrunta cu un „deficit” de milioane de femei în următorii 10 ani – studiu Global Health BMJ

Vladimir Ionescu

În următorii 10 ani se vor naște cu 4,7 milioane de femei mai puțin în întreaga lume din cauza practicilor selective privind sexul bebelușilor, potrivit… Mai mult