fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Motorul industriei prelucrătoare pierde 25% din putere: 600 de companii din industria de componente auto încasează cu 4,75 mld. euro mai puțin decât în 2019

Cifra de afaceri totală a sectorului industrial de componente auto din România s-ar putea reduce cu 25% pe întreg anul 2020, față de 2019, ca… Mai mult

20.09.2020

La obiect

România – în topul european al reducerii exporturilor și într-o poziție slabă în regiune

Datele publicate de Eurostat plasează România imediat după podium între cele mai afectate state UE de pandemie în ceea ce privește exporturile realizate pe primele… Mai mult

17.09.2020

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

FMI: România a ratat 3 obiective asumate și cere o prelungire cu 3 luni a acordului. Concluziile evaluării pe obiective

de Razvan Diaconu 29.1.2013

România aratat trei ținte asumate în acordul cu Fondul Monetar Internațional și a solicitat prelungirea cu trei luni a actualei înțelegeri, a anunțat, marți, șefiul misiunii FMI, Erik de Vrijer.

”Au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la finalul anului 2012 şi au fost întârzieri în reformele structurale. Guvernul a cerut o amânare de trei luni pentru a putea implementa toate măsurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord să cerem board-ului să accepte această prelungire”, a spus de Vrijer, în conferința de presă pentru prezentarea evaluării de la București.

Țintele ratate de România:

 • deficitul bugetar pe cash
 • arieratele bugetului de stat şi ale autorităţilor locale
 • activele externe nete ale Băncii Naţionale.

Potrivit FMI, România a ratat ținta de deficit din cauza întârzierii plăților de la Comisia Europeană pentru proiectele cu fonduri structurale și de coeziune: ”Privim ratarea ţintei de deficit cash nu ca o ratare efectivă din cauza unei politici fiscale greşite, ci din cauza unor întârzieri în intrarea unor sume”.

România a îndeplinit însă obiectivul de menținere a deficitului bugetar ESA 95 (metodologia europeană) sub plafonul de 3% din produsul intern brut pe anul 2012, aceasta fiind cea mai importantă țintă, a precizat reprezentantul FMI.

În acest context, de Vrijer a menționat că autoritățile române au cerut prelungirea cu 3 luni a actualului acord stand by cu FMI, ci nu cu 2 luni, cum spusese premierul Victor Ponta.

”Din cauza ratării unor ţinte la finele anului 2012 şi pentru că au existat întârzieri, în special în ceea ce priveşte reformele structurale, Guvernul a cerut o prelungire cu trei luni, astfel încât să aibă mai mult timp pentru a implementa toate măsurile pe care le-am convenit la momentul ultimei misiuni de revizie cea de-a şasea, în vara lui 2012. Am convenit să solicităm board-ului FMI să acorde această prelungire”, a spus olandezul.

Guvernul are astfel la dispoziție încă cinci luni pentru a realiza reformele structurale la care s-a angajat, în caz contrar nemaiputând încheia un nou acord cu FMI.

”Guvernul ia masuri pentru a-şi atinge ţintele şi mai are nevoie de timp. Pentru că noi considerăm că este serios, cred că ar trebui să îi dăm timpul necesar pentru a le implementa. Nu putem spune nici că se menține în acord, nici că a ieșit din acord”, a comentat de Vrijer.

În privința creșterii economice pentru 2013, FMI estimează un avans de 1,5%, deși Guvernul și-a fundamementat bugetul pe o creștere de 1,6%.

Energia și Transporturile

 • E o controversă privind companiile distribuitoare de energie electrică şi de gaze. Este normal pentru companii să obţină profituri. Dacă reglementatorul pieţei de energie nu permite majorări de preţuri, atunci companiile fac profit, dar nu suficient pentru a face investiţii majore.
 • Un profit de 19% realizat de o companie energetică este corect, în condiţiile în care în mod normal profiturile sunt peste 10%.
 • Sperăm că va crește independenţa Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) față de Guvern.
 • Sectorul energiei poate fi întărit, pentru că România are resurse energetice semnificative, care ar putea fi exploatate.
 • Sectorul transporturilor poate crește datorită poziției geografice a României foarte favorabile, între Marea Neagră şi restul Europei.
 • Dacă ai o bună infrastructură de transport, atunci poţi să atragi mai multe investiţii, activitate manufacturieră, atât românească cât şi străină, pentru dezvoltarea economiei.
 • În energie și transporturi sunt multe întreprinderi de stat. Am discutat cu Guvernul modul în care se poate îmbunătăţi performanţa acestora.
 • România trebuie să realizeze două reforme: în primul rând, asigurarea unor manageri profesionişti, capabili în aceste întreprinderi, pe care pot să le conducă de o manieră mai eficientă astfel încât aceste companii să facă profituri, să poată, deci, să investească să poată să contribuie la buget. În al doilea rând, dacă este mai dificil şi este nevoie de foarte mult capital, companiile să fie privatizate şi să se încerce atragerea de capital şi de know-how din altă parte.
 • Guvernul poate să îşi intensifice eforturile de a primi finanţare de la Uniunea Europeană pentru proiecte de infrastructură. Nu este însă îndeajuns, pentru în trecut de foarte multe ori am fost dezamăgiţi de nivelul absorbției fondurilor europene.

Sănătatea – Guvernul renunță la proiectul legii Sănătății și face o strategie

Guvernul va renunța la proiectul legii sănătății, pentru că este prea stufos, și va elabora, în schimb, o strategie de reformă a sectiorului, FMI fiind de acord, a spus Erik de Vrijer:

 • S-a încercat să se facă o lege de reformă cuprinzătoare şi pe măsură ce lucrezi la o asemenea lege tot adaugi şi ajunsese proiectul de lege la 800 de pagini. Este dificil de gestionat o asemenea lege. Ministerul, în acord cu Guvernul, şi noi am fost de acord, a spus nu. Deci se va face o strategie în sectorul sanitar şi, pas cu pas, vom face îmbunătăţirile pe măsură ce lucrurile avansează, din mers.
 • În loc să ai o lege foarte mare care nu poate fi implementată pentru că există controverse, că aplicarea ar fi prea dificilă, este mai bine să existe o viziune clară a ceea ce trebuie făcut în acest sector şi apoi să se treacă la implementarea sa. Am fost impresionaţi de planurile pe care le are domnul ministru pe viitor, de aceste intenţii pe care le are.
 • Mai întâi, trebuie să se reducă deficienţele şi risipa de bani publici şi să se folosească mai bine resursele existente, de exemplu prin centralizarea sistemului de achiziţii publice la spitale. Dacă se cumpără tifoane, bandaje, pentru toate spitalele de stat este clar că întotdeauna costul va fi mai mic decât dacă s-ar cumpăra la fiecare spital în parte.

Fără discriminări spitale private/spitale publice:

 • Este nevoie de furnizori privaţi de servicii de sănătate, deci nu cred că este o idee bună să începem să facem discriminări între public şi privat.
 • Mai bine să se definească pachetul de bază de servicii şi medicamente care să fie decontate de Casa Naționaală a Asigurărilor de Sănătate, pachetul urmând să se încadreze în posibilităţile financiare ale sistemului de asigurări.

Coplata în spitalele de stat. Va fi de 10 lei pe zi de spitalizare, din câte am înțeles. Dacă această coplată este foarte mică, măsura va eşua.

Fiscalitate – FMI respinge reducerea TVA la alimente

Șeful delegației FMI și-a exprimat dezacordul pentru o scădere a TVA la produsele de panificaţie, așa cum intenționa Guvernul.

Erik de Vrijer a susținut că o reducere a TVA la pâine nu se va resimți în prețul final al produsului, ci va rămâne pe linia producție-desfacere.

”Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de acest gen. Experienţa din alte ţări ne arată că, dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte”, a spus de Vrijer.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 29.1.2013

Lăsați un comentariu


Europa

”Ca să nu fim luați de proști”: Ungaria și Polonia vor înființa un institut pentru evaluarea respectării statului de drept, ca replică la criticile Bruxelles-ului

Iulian Soare

Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut pentru evaluarea respectării statului de drept de către de către statele membre, ca răspuns la acuzaţiile de încălcare… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: S-a conturat o nouă realitate politică, PNL și USR devin forțele schimbării în bine

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că victoria în alegerile locale este o victorie majoră a dreptei româneşti și că PSD trece astfel în opoziţie.… Mai mult

Stiri

Acuzații de fraudă la Sectorul 1, după alegerile la primărie – poliția audiază câteva prsoane

Vladimir Ionescu

Poliția face cercetări după ce USR a semnalat o posibilă tentativă de fraudare a alegerilor din Sectorul 1 și a fost identificată o persoană cu… Mai mult

Stiri

Obligativitatea cardului de sănătate – se reia de la 1 octombrie în cazul vizitelor la medic și se amână în cazul consultațiilor online

Vladimir Ionescu

Utilizarea cardului național de sănătate în medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020, în cazul… Mai mult

Europa

550 de milioane de euro pentru finanțarea IMM-urilor românești afectate de criză – Comisia Europeană a aprobat redirecționarea banilor

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” în România, prin redirecționarea unei finanțări în valoare de 550 de milioane de euro din Fondul de… Mai mult

Stiri

Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini: Efectul voucherelor de vacanță, dar și al lipsei dotărilor turistice și promovării

Raluca Florescu

Două regiuni din România, respectiv Sud-Est Oltenia și Sud Vest se află în topul zonelor europene cu cei mai mulți turiști rezidenți raportat la numărul… Mai mult

Europa

Parchetul European își începe oficial activitatea – Laura Kovesi a depus angajamentul solemn în fața CJUE

Iulian Soare

Laura Codruţa Kövesi a rostit luni, în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), angajamentul solemn prevăzut în procedura preluării oficiale a funcției de procuror… Mai mult