sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 octombrie, 2022

Directorul executiv al băncii de investiții JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat că SUA și economia globală s-ar putea adânci într-o recesiune până la jumătatea anului viitor. Nu este singura voce care a lansat avertismente similare în ultimele zile.

Inflația fulgerătoare, majorările mari ale ratelor dobânzilor, invazia rusă a Ucrainei și efectele necunoscute ale politicii de înăsprire monetară a Rezervei Federale se numără printre indicatorii unei potențiale recesiuni, a spus el într-un interviu citat de Reuters.

„Acestea sunt lucruri foarte, foarte serioase, care cred că vor împinge SUA și lumea – Europa este deja în recesiune – este posibil să arunce SUA într-un fel de recesiune peste șase până la nouă luni de acum înainte”, a spus Dimon.


Indicele S&P 500 a scăzut cu circa 24% în acest an și ar putea scădea încă pe atât, crede directorul JPMorgan Chase.

Șefii Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Băncii Mondiale (BM) au avertizat la rândul lor cu privire la riscul în creștere a materializării unei recesiuni globale, deoarece economiile avansate încetinesc, iar inflația galopantă forțează Rezerva Federală să continue să crească ratele dobânzilor, ceea ce pune presiune pe serviciul datoriei publice a țărilor emergente, transmite Bloomberg.

În SUA, cea mai mare economie din lume, piața muncii este încă foarte puternică, dar își pierde avânt, deoarece impactul costurilor mai mari ale împrumuturilor „începe să muște”, a declarat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Zona euro încetinește pe măsură ce prețurile gazelor naturale cresc. China se confruntă cu probleme similare din cauza perturbărilor provocate de Covid-19 și a volatilității din sectorul imobiliar.

FMI estimează că aproximativ o treime din economia mondială va avea cel puțin două trimestre consecutive de contracție anul acesta și anul viitor și că producția care se va pierde până în 2026 va fi de 4 trilioane de dolari.


În același timp, factorii de decizie politică nu pot lăsa inflația să fie un „tren fugar”, a spus Georgieva la un eveniment virtual care a dat startul reuniunilor anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale. „Dacă nu facem suficient, vom avea probleme.”

Ea a adăugat că sprijinul fiscal ar trebui să fie bine direcționat, astfel încât să nu alimenteze inflația și că lumea trebuie să ajute economiile emergente și în curs de dezvoltare, afectate în mod deosebit de dur de înăsprirea condițiilor financiare.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat la rândul său că există un „pericol real” de contracție la nivel mondial anul viitor. Puterea dolarului slăbește monedele țărilor în curs de dezvoltare, crescându-le datoria la niveluri „împovărătoare”, a spus el.

Georgieva a precizat că din estimările FMI există un deficit de 9 miliarde de dolari pentru acoperirea balanței de plăți a țărilor cu venituri medii și mici.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: