vineri

19 aprilie, 2024

27 septembrie, 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) se așteaptă ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, a declarat luni președintele Christine Lagarde, în Parlamentul European, potrivit Politico.

Zona euro va intra practic în recesiune tehnică, definită drept două trimestre de scădere consecutivă a activității economice.

„Este dificil de prezis care va fi rezultatul real în 2023, dar cu siguranță va fi un an dificil, în care primul trimestru va fi cel mai probabil negativ, deoarece credem că și ultimul trimestru din 2022 va fi probabil negativ”, a declarat Christine Lagarde, luni, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.


Estimările din septembrie ale BCE indică o evoluție pozitivă a PIB-ului zonei euro pe întregul an 2023, deși cu un ritm în scădere, de 0,9%, însă instituția are și un scenariu advers care indică o contracție economică de 0,9% din PIB.

Una dintre condițiile luat în calcul în scenariul advers prevede reducerea în continuare a aprovizionării cu gaze rusești, care a avut loc deja, a avertizat Lagarde. „Estimarea mea este… că probabil suntem undeva la mijloc”, a spus ea.

Economistul șef al BCE, Philip Lane, a sugerat la rândul său posibilitatea unei recesiuni tehnice.

„Având în vedere că scenariul nostru de bază prevede o creștere modestă, nu poate fi exclusă o recesiune tehnică, o cădere într-o recesiune ușoară”, a comentat Lane la începutul acestei luni.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: