luni

22 aprilie, 2024

5 august, 2020

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că deficitele și excedentele de cont curent sunt excesive în cazul a 40% dintre statele lumii, deficitul SUA fiind prea mare, iar excedentul Germaniei prea ridicat, notează MarketWatch.

Aceste dezechilibre sunt întâlnite în general în economiile avansate, notează experții Fondului.

”În 2019, balanțe supradimensionate s-au înregistrat în special în zona euro (Germania și Olanda fiind campioanele excedentelor de cont curent), în vreme ce deficite excesive s-au înregistrat cu precădere în Canada, Marea Britanie și SUA”, se arată într-un raport al instituției.


Poziția externă a Chinei este ”în mare parte în linie cu fundamentele”.

”Economiile care împrumută prea mult și prea repede din străinătate, prin acumularea deficitelor externe, ar putea deveni vulnerabile față de opriri bruște ale mișcărilor de capital. Statele se confruntă de asemenea cu riscuri generate de investiții prea mari în exterior, având în vedere nevoile lor interne”, notează economiștii Martin Kaufman și Daniel Leigh într-un raport.

Dolarul american era supraevaluat cu circa 19% în 2019, susțin experții FMI, care se așteaptă ca cererea externă de valută americană să se mențină puternică. FMI estimează că rata reală de schimba a dolarului s-a apreciat cu 2,8% anul trecut.

Economiștii s-au lansat în ample dezbateri cu privire la avantajele și dezavantajele unui declin a valorii dolarului. Indicele ICE US Dollar, care măsoară evoluția valutei americane în raport cu șase valute majore, a scăzut cu 4,2% în iulie, cea mai abruptă scădere lunară din septembrie 2010. Raportul FMI sugerează că o astfel de depreciere ar fi benefică.


La începutul crizei coronavirus dolarul s-a apreciat, având în vedere statutul său de monedă de refugiu, însă mișcările ample de capital generate de măsurile luate de guvernele și băncile centrale ale marilor economii au modificat fluxurile.

Deficitele și excedentele de cont curent de la nivel mondial s-au menținut, în general, sub pragul de 3% din PIB în 2019, reiese din raportul FMI.

Pandemia Covid-19 a dus la o scădere abruptă a comerțului internațional. Volumul global din primele cinci luni din 2020 a fost cu circa 20% sub nivelul din aceeași perioadă din 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: