Florin Georgescu: Trei direcții de acțiune pentru diminuarea riscului de formare a baloanelor speculative - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Florin Georgescu: Trei direcții de acțiune pentru diminuarea riscului de formare a baloanelor speculative

25 iulie, 2013

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, consideră să autoritățile în domeniu trebuie să treacă la o abordare proactivă pentru diminuarea riscului de formare a baloanelor speculative.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Se impune o abordare proactivă pentru diminuarea riscului de formare a baloanelor speculative”, scrie Georgescu în prezentarea ”Reforma supravegherii bancare pentru asigurarea stabilității financiare și a creșterii economice durabile”.

În vederea reinstaurării mecanismelor de protecţie în fața panicii bancare, oficialul BNR propune o perspectivă de reglementare prudențială bazată pe avertizarea timpurile și gestionarea ordonată a eșecurilor din piață.

(Descarcă de AICI prezentarea integrală a lui Florin Georgescu)

Perspectivele reglementării prudenţiale:

  • Prevenirea vulnerabilităţilor sistemice inclusiv prin acţiune asupra amplitudinii ciclului riscului financiar. Prevenirea nu se mai realizează exclusiv prin temporizarea acumulării de riscuri prin intermediul cerinţelor de capital, ci se acţionează inclusiv asupra amplitudinii ciclului de risc financiar. De asemenea, se consolidează rolul anticiclic al politicii macro-prudenţiale, inclusiv prin acţiuni proactive pentru temperarea cererii de credite. În plus, rezervele de capital acumulate în perioadele de expansiune vor fi eliberate în perioadele de ajustare economică.
  • Mecanisme complementare pentru menţinerea unui sistem bancar sănătos. Pe lângă reglementările bancare macroprudenţiale , este nevoie de mecanisme complementare, precum disciplina de piaţă exercitată de acţionarii şi creditorii băncilor, plus guvernanţa internă. De asemenea, politica fiscală şi de venituri trebuie să joace un rol activ în limitarea dinamicii cererii de credit.
  • Ieşirea ordonată de pe piaţă a instituţiilor neviabile. Rezoluția este o soluţie pentru ieşirea ordonată de pe piaţă a instituţiilor neviabile considerate “too big to fail”. Trebuie impusă restructurarea administrativă în locul restructurării judiciare. Recapitalizarea internă (bail-in) se constituie într-un instrument pentru rezolvarea problemei “too big to save”, realizându-se astfel scurtcircuitarea legăturii vicioase dintre băncile în dificultate şi datoria publică a statelor.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr