joi

15 august, 2024

9 august, 2023

Presat de poziții din ce în ce mai radicale din interiorul PNL, președintele partidului, Nicolae Ciucă, a mers miercuri după amiază, pentru a treia zi la rând, la Palatul Victoria pentru discuții cu Marcel Ciolacu referitoare la modificarea Codului fiscal.
În partid se vehiculează mai multe scenarii liberale referitoare la măsurile privind fiscalitata în efortul guvernamental de-a scădea deficitul bugetar.

Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții IMM-urilor

Înaintea discuției cu Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanți ai Confederației Patronale „Concordia” și ai Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Oamenii de afaceri au transmis președintelui PNL că vor „un cadru fiscal predictibil și echilibrat, care să asigure stabilitatea necesară depășirii unor perioade de criză și să ofere premise pentru o creștere economică susținută”.


Într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă a transmis că în discuția de miercuri, „s-a confirmat un punct de vedere la care PNL ține foarte mult: mediul de afaceri trebuie să rămână cel puțin la fel de puternic pentru a putea reprezenta în continuare motorul dezvoltării României.”

(Citește și: ”Nicolae Ciucă, noi discuții cu Marcel Ciolacu pe marginea modificărilor fiscale: Nu s-a pus problema ca PNL să nu își asume”)

”Este, de altfel, și viziunea Partidului Național Liberal și obiectivul pe care îl are în vedere în toate negocierile din această perioadă”, a asigurat președintele PNL.

Noutățile în negocierile PNL-PSD pentru modificarea Codului fiscal

De această dată, la întâlnirea Ciucă-Ciolacu a participat și ministrul de Finanțe Marcel Boloș, care a prezentat premierului Ciolacu câteva propuneri noi ce vizează creșterea veniturilor bugetare, astfel încât PNL să nu mai fie acuzat că doar refuză propunerile PSD.

Potrivit surselor politice consultate de CursDeGuvernare, PNL cere PSD să nu crească la 3% impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și propune acum, la schimb, o taxă de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor.


La capitolul reducerea cheltuielilor statului, PNL propune mai nou desființarea Ministerului Familiei.

PSD crește presiunea pe Ministerul de Finanțe

În paralel, PSD pune presiune suplimentară pe ministerul de Finanțe. Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Cheţani, că a cerut Finanțelor să îi dubleze bugetul la rectificare. ”Am cerut 16 miliarde la rectificare. I-am cerut domnului Boloş, am crezut că face infarct când a auzit de 16 miliarde. Asta e, dacă vrei să ai şantiere şi vrei să ai autostrăzi şi căi ferate, lucrurile astea costă”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Ministrul Transporturilor supralicitează – majoritatea proiectelor aflate în derulare sunt finanțate din fonduri europene, deci ar trebui să facă lobby la guvern în primul rând pentru atingerea țintelor PNRR pentru ca Comisia Europeană să nu blocheze fondurile alocate.

PNL începe să miște-n front

Tot mai mulți liberali sunt iritați de poziția de negociere a PSD și nemulțumirile încep să răzbată public.

”PNL trebuie să iasă de la guvernare în măsura în care guvernarea nu ține cont de prioritățile liberale și mărește fiscalitatea”, a scris miercuri pe Facebook Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Postarea este similară celei scrise marți seara de viceprimarul PNL al Timișoarei, Cosmin Tabără. El a scris: ”Dacă lucrurile continuă în acest ritm, iar PNL nu face nimic, riscă să iasă de pe scena politică! Principiile sunt mai importante decât câteva luni de guvernare. Nu se mai poate ca tot ce se întâmplă anti-economie să fie decontat de noi, PNL. Repet, este nevoie de reformă, dar una reală. Nu făcută în pripă, peste noapte, prin O.G.”

Și vicepreședintele PNL Florin Roman a vorbit despre posibilitatea ieșirii partidului de la guvernare. „Noi nu putem sta într-o coaliţie, atâta timp cât nu se ascultă şi punctul nostru de vedere. Noi ca liberali nu putem fi de acord cu supraimpozitarea celor care deja plătesc taxe şi muncesc cinstit în această ţară. Mai întâi, din punctul nostru de vedere, trebuie făcută o reformă a administraţiei publice centrale, trebuie redus drastic numărul instituţiilor ineficiente, care se calcă în picioare ca atribuţii, trebuie redus numărul secretarilor de stat, al consilierilor, al funcţiilor de conducere”, afirmă Florin Roman, citat de Digi24.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: