miercuri

24 aprilie, 2024

20 septembrie, 2011

După anunţul făcut de Olanda, şi Finlanda îşi va da votul negativ asupra aderării la Schengen a României şi Bulgariei, la Consiliul JAI din 22 septembrie.

„Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (n.red. în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar” – a declarat, pentru Mediafax, ministrul de Externe Teodor Baconschi.

Opoziţia pe care Guvernul de la Helsinki ar putea-o exprima în Consiliul JAI din această săptămână privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este motivată de raţiunile de politică internă, la care se adaugă demersurile insistente ale Olandei făcute pe lângă partea finlandeză pentru a nu rămâne izolată, au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse diplomatice.


„Noul guvern finlandez investit în iunie 2011 are o abordare mai eurosceptică şi mai strictă în ceea ce priveşte participarea Finlandei în UE. Deşi a anunţat prin programul de guvernare că susţine asigurarea libertăţii de mişcare pe baza acordului Schengen, creşterea curentului eurosceptic şi anti-imigraţionist reflectat inclusiv prin intrarea în Parlament a Partidului Adevăraţilor Finlandezi (partid eurosceptic şi populist n.r.) face guvernul finlandez să aibă mai degrabă o abordare prudentă faţă de consolidarea cooperării în UE”, au menţionat sursele respective.

De asemenea, un alt exemplu al euroscepticismului noului Guvern de la Helsinki este insistenţa acestuia ca alocarea asistenţei financiare pentru Grecia, aflată într-o situaţie economică dificilă, să fie condiţionată de includerea în ‘pachetul elen’ a garanţiilor colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garanţiile statelor membre la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF – European Financial Stability Facility).

Guvernul olandez a decis, vineri, să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, inclusiv pe varianta în doi paşi, cu o eliminare a controalelor la punctele de frontieră din aeroporturi într-o primă fază, urmată de frontierele maritime şi terestre ulterior.

Ministrul de Interne al Olandei a informat partea română la finele săptămânii trecute că Guvernul de la Haga va bloca aderarea României la spaţiul Schengen deoarece ţara noastră nu a făcut suficiente progrese în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi sunt probleme cu statul de drept.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Garda Financiara, ANAF si alte institutii ale statului va ordon sa porniti controale amanuntite la fabrica Nokia! Pedepsiti-i cu amenzi usturatoare pe finlandezii astia imputiti! Sa le aratam noi cine suntem!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Garda Financiara, ANAF si alte institutii ale statului va ordon sa porniti controale amanuntite la fabrica Nokia! Pedepsiti-i cu amenzi usturatoare pe finlandezii astia imputiti! Sa le aratam noi cine suntem!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: