sâmbătă

18 mai, 2024

9 ianuarie, 2023

Finlanda se pregătește să semneze un acord bilateral de securitate și apărare cu Statele Unite, deschizând calea pentru întărirea securității în Finlanda și în întreaga Europă.

Ungaria și Turcia întârzie să aprobe cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO, cereri depuse anul trecut. Cererile de aderare la NATO trebuie aprobate cu unanimitatea membrilor.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică AFP că nu poate garanta că Finlanda și Suedia vor fi acceptate anul acesta în Alianță, decizia depinzând de parlamentele turc şi ungar.

Finlanda are deja un acord similar cu Marea Britanie


Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto (foto)a spus duminică, citat de Euractiv, că acordul cu Statele Unite este în faza preliminară. La sfârșitul lunii septembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe finlandez a anunțat că va deschide negocierile pentru un Acord de Cooperare în Apărare (DCA) cu Washington.

Acordul cu Statele Unite „ar crea, de asemenea, condiții pentru o cooperare mai strânsă, dacă situația de securitate o cere”, a transmis la acel moment ministerul într-un comunicat, adăugând că negocierile vor dura unul până la doi ani.

În luna mai anul trecut, Finlanda a semnat un acord similar privind garanții de securitate cu Regatul Unit. De la începutul anului trecut, SUA semnaseră acorduri DCA sau acorduri de statut similar cu 17 membri UE și NATO, precum și alți șase aliați care nu sunt membri ai Uniunii Europene, inclusiv Norvegia.

În iunie, Norvegia a finalizat un acord suplimentar cu SUA, deschizându-se pentru prezența americană pe teritoriul norvegian. „Cred că putem învăța multe din modul în care Norvegia își construiește activitățile NATO”, afirmă noul ambasador al Finlandei la Oslo.

Suedia refuză anumite solicitări ale Turciei


Finlanda și Suedia doresc să adere împreună la Alianța Nord-Atlantică, dar Turcia în special blochează acest tandem, condiționând aprobarea cererilor de acces la armament american și de promisiunea Finlandei și Suediei de a extrăda o serie de cetățeni turci stabiliți în aceste țări.

La sfârşitul lunii decembrie 2022, Ankara a salutat ”măsuri pozitive” adoptate de către Stockholm, dar a cerut ”alţi paşi importanţi” pentru a-şi ridica obiecţiile faţă de intrarea Suediei în NATO.

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat duminică, la o conferință pe teme de securitate, că ”Turcia confirmă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar vrea de asemenea lucruri pe care nu putem şi nu vrem să i le dăm”.

Declaraţia apare la doar câteva zile după ce Curtea Supremă a Suediei a refuzat să-l extrădeze pe jurnalistul Bülent Kenes, o solicitare înaintată guvernului Suediei de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

”Finlanda nu se grăbeşte atât de tare să intre în NATO încât să nu aştepte ca Suedia să obţină unda verde”, a declarat presei ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: