marți

6 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 iunie, 2022

Preocupările de securitate ridicate de Turcia ca argumente pentru opoziția sa față de cererile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO sunt legitime, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), în timpul unei vizite în Finlanda, potrivit Reuters.

„Acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism, despre exportul de arme”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu președintele finlandez Sauli Niinisto, în timp ce îl vizita la reședința sa de vară din Naantali, Finlanda.

Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture Alianței de apărare luna trecută, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Cele două state s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că sprijină și găzduiesc militanții kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriste.


Stoltenberg a spus că Turcia este un aliat cheie pentru alianță datorită locației sale strategice la Marea Neagră, între Europa și Orientul Mijlociu. Secretarul general NATO a amintit totodată sprijinul pe care Turcia l-a oferit Ucrainei.

(Citiți și: Turcia vrea să negocieze cu Finlanda și Suedia accesul acestora în NATO”)

„Trebuie să ne amintim și să înțelegem că niciun aliat NATO nu a suferit mai multe atacuri teroriste decât Turcia”, a spus Stoltenberg, folosind pronunția turcă a numelui țării, așa cum preferă președintele Recep Tayyip Erdogan.

Stoltenberg și Niinisto au spus că discuțiile cu Turcia vor continua, dar nu au dat nicio indicație privind progresul negocierilor.

„Summitul de la Madrid nu a fost niciodată un termen limită”, a spus Stoltenberg, referindu-se la o reuniune a NATO de la sfârșitul lunii iunie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: