duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2022

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat duminică că țara sa va cere oficial aderarea la alianța militară NATO – o schimbare istorică de politică externă determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce, împreună cu prim-ministrul Sanna Marin se declaraseră, joi, în favoarea aderării, potrivit Reuters.

Rusia are o graniță de 1.300 km cu Finlanda, pe care a avertizat-o că face o greșeală și i-a și tăiat livrările de electricitate. De asemenea, este de așteptat ca și Suedia să urmeze exemplul Finlandei.

„Astăzi, noi, președintele și comitetul de politică externă al guvernului, am decis împreună că Finlanda… va solicita aderarea la NATO”, a declarat Sauli Niinisto într-o conferință de presă susținută, împreună cu premierul Sanna Marin, la palatul prezidențial din Helsinki.


Sauli Niinisto l-a sunat sâmbătă pe președintele rus Vladimir Putin pentru a-i spune despre planurile Finlandei de a se alătura alianței.Vladimir  Putin a spus că o astfel de mișcare ar afecta relațiile ruso-finlandeze.

Finlanda nu se teme de Rusia și discută cu Turcia, care vrea negocieri

„Eu, sau Finlanda, nu știm să ne furișăm și să ne ascundem în liniște după colț. Este mai bine să spun direct ceea ce s-a spus deja, de asemenea părții îngrijorate în cauză și asta am vrut să fac”, a spus Sauli Niinisto după convorbirea cu Vladimir Putin.

De asemenea , peședintele finlandez și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, după ce Ankara a ridicat obiecții la aderarea țărilor nordice la NATO și a sugerat negocieri.

Turcia reproșează Suediei și Finlandei că sunt îngăduitoare și adăpostesc pe susținătorii partiduoui kurd PKK, considerat organizație teroristă la Ankara și nu numai. Pentru aderare este nevoie de votul unanim al celor 30 de țări membre ale NATO.


Sauli Niinisto a spus că a fost „puțin confuz” cu privire la ceea ce a spus că este o schimbare în poziția Turciei.

„Avem nevoie acum este un răspuns foarte clar, sunt pregătit să am o nouă discuție cu președintele Erdogan despre problemele pe care le-a ridicat”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: