joi

19 mai, 2022

Rusia taie electricitatea spre Finlanda, după anunțul aderării la NATO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2022

Rusia a tăiat exportul de electricitate spre Finlanda, căci RAO Nordic, furnizorul rus care face livrările spre aceasta, a anunțat că le va suspenda începând de sâmbătă la ora 01:00, motivând că n-au fot plătite.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO , susține că nu a primit plăți pentru energia electrică vândută prin bursa paneuropeană de energie Nord Pool din 6 mai, fără a preciza dacă estre vorba de plăți în ruble, așa cum a decretat Vladimir Putin.

„Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în peste douăzeci de ani din istoria noastră de tranzacționare”, a declarat RAO Nordic într-un comunicat citat de Reuters.


Operatorul finlandez de rețea Fingrid a confirmat anunțul RAO v și a adăugat că nu există nicio amenințare pentru sistemul energetic finlandez și că energia din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total al Finlandei.

(Citiți și:Finlanda a decis aderarea la NATO”)

„Importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața de electricitate prin importul mai mult de energie electrică din Suedia și, de asemenea, prin producția internă”, spune Fingrid.

Problema plăților în ruble?

Fingrid a spus că RAO Nordic i-a spus că va opri importurile pentru că are probleme în primirea plăților de la bursa Nord Pool.

„Nord Pool este cel care plătește pentru ele. Fingrid nu este parte în acest comerț cu energie electrică. Noi asigurăm conexiunea de transfer din Rusia către Finlanda”, a declarat Reima Paivinen, vicepreședinte senior pentru operațiuni al Fingrid, pentru Reuters.


Plățile oprite au fost raportate și prin mesaje urgente de piață (UMM) utilizate de participanții de pe piață pentru a face schimb de informații.

Bursa Nord Pool nu a comentat informațiile raportate în UMM-uri, dar un purtător de cuvînt al aceteia, când a fost întrebat dacă plățile trebuia făcute în ruble, a declarat pentru Reuters: „Nu am avut niciodată decontări în ruble, doar în euro, coroane norvegiene, coroane suedeze și coroane daneze, în conformitate cu procedurile noastre standard”.

Altfel, Nord Pool este „o contrapartidă sigură pentru toți clienții săi” și că a asigurat întotdeauna plata tranzacțiilor.

Fingrid s-a pregătit încă de acum trei săptămâni pentru eventualitatea ca Rusia să reducă fluxurile de energie electrică către Finlanda prin restrângerea capacității de transport cu o treime.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: