vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2022

Turcia „nu a închis ușa” Suediei și Finlandei care vor să adere la NATO, dar vrea negocieri cu țările nordice și o reprimare a ceea ce Ankara numește activități teroriste, mai ales la Stockholm, potrivit  lui Ibrahim Kalın, consilierul principal de politică externă al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, nuanțând opoziția acestuia la aderarea celor două țări.

„Nu închidem ușa. Dar ridicăm, în fond, această problemă, ca pe o chestiune de securitate națională pentru Turcia”, a declarat Ibrahim Kalin, pentru Reuters.

Recep Erdogan a luat prin surprindere pe membrii NATO și pe cele două țări nordice care doresc să adere la alianță, spunând vineri că nu se poate ca Turcia să susțină extinderea alianței, deoarece Finlanda și Suedia sunt „casa multor organizații teroriste”.


Orice țară care dorește să se alăture Alianței Tratatului Atlanticului de Nord are nevoie de votul unanim al statelor membre, astfel că SUA și alte state membre au încercat să clarifice poziția Ankarei.

Turcia vrea ca Suedia și FInalnda să nu mai fie îngăduitoare cu PKK

Consilierul lui Recep Erdogan, Ibrahim Kalin (foto), susține că militanți ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – considerat organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană – strâng fonduri și recrutează membri în Europa și că prezența lor este „puternică, deschisă și recunoscută”, mai ales în Suedia.

„Ceea ce trebuie făcut este clar: trebuie să nu se mai permită existența manifestelor, activităților, organizațiilor, indivizilor și altor tipuri de prezență PKK în acele țări”, a spus Ibrahim Kalin.

Negocierile sunt fezabile, pentru că „aderarea la NATO este un proces. Vom vedea cum merg lucrurile. Dar acesta este primul punct pe care vrem să-l aducem în atenția tuturor aliaților, precum și a autorităților suedeze”, a adăugat oficialul turc citat.


„Desigur, vrem să avem o discuție, o negociere cu omologii suedezi”, a mai spus consilierul turc.

Surpriza” lui Erdogan

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, declarase vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a acuzat Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Întrebat dacă Turcia riscă să fie prea tranzacționantă într-un timp de război și când opinia publică finlandeză și suedeză favorizează aderarea la NATO, Ibrahim Kalin a spus: „Sută la sută din populația noastră este foarte supărată de prezența în Europa a PKK și FETO (gruparea care îl susține pe liderul cleric care se opune lui Erdogan)”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: