luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 august, 2018

Ministerul Finanţelor Publice vrea să controleze modul în care ONG- urile cheltuie fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit.

Potrivit unui proiect de ordonanță publicat pe site-ul instituției, Ministerul Finanțelor Publice va verifica nu doar alocările bugetare către ONG-uri, ci și modul de cheltuire a sumelor primite ca sponzorizare sau mecenat.

Scopul declarat este acela de a elimina posibilitatea cheltuirii banilor primiți de ONG-uri în alte scopuri decât cele pentru care s-au înfiinţat.


De precizat: potrivit proiectului, acțiunile de control vor viza și perioada anterioară intrării în vigoare a proiectului de ordonanță, până la limita termenului de prescripție.

Ministerul afirmă că a realizat acest proiect ca urmare a unei decizii a Curții de Conturi a României, care a constatat că la nivelul MFP şi al instituţiilor subordonate acesteia nu se cunosc beneficiarii acţiunilor de mecenat şi/sau sponsorizare.

Conform expunerii de motive, Curtea a văzut că legislaţia permite sponsorizarea/mecenatul cu deducerea din suma cuvenită bugetului de stat, dar nu obligă contribuabilii să înştiinţeze instituţiile statului în legătură cu beneficiarii acţiunilor acestora”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pentru suma de 696.378.270 lei încasată de fundaţii şi asociaţii non-profit din impozitul pe profit redirecţionat în anul 2015, nu există certitudinea privind legalitatea cheltuirii acesteia conform scopului declarat, afirmă MFP că a descoperit Curtea de Conturi.


Proiectul mai spune că legislația specifică ONG nu reglementează mecanisme și proceduri prin care Statul Român să se asigure de buna utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat pentru finanţarea asociaţiilor şi fundaţiilor non-profit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: