miercuri

17 iulie, 2024

2 februarie, 2024

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea pregătește declanșarea unei greve generale, începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina, a anunţat organizația, citată de Reuters.

De asemenea, fermieri din Portugalia și Spania au anunțat că vor bloca frontiera dintre cele două țări.

„Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi.


„În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze şi declaraţiile de cooperare cu Comisia Europeană … în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm greva generală”, potrivit anunțului sindicatului.

O organizaţie separată a fermierilor polonezi a blocat anterior un punct-cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat în 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Protestele fermierilor au ajuns joi la Bruxelles

Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului.

Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate.


Fermierii au aruncat joi cu ouă și pietre în Parlamentul European, și au aprins mai multe focuri în apropierea clădirii, relatează France24.

Grupuri mici de manifestanți au încercat să dărâme barierele ridicate de forțele de ordine în fața Parlamentului, la numai câteva clădiri de locul unde avea loc summitul Consiliului, iar poliția a folosit gaze lacrimogene și tunurile cu apă pentru a respinge încercarea fermierilor de a sparge barajul.

Extinderea protestelor fermierilor în UE

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii.

În acest context au fost deja luate unele măsuri, cum sunt propunerea Comisiei Europene de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene şi relaxarea normelor de mediu referitoare la terenurile necultivate.

În Franţa, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori. Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

Aceste protestele au loc cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare unde, potrivit sondajelor de opinie, este de aşteptat ca partidele de dreapta extremă să obţină scoruri importante.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: