sâmbătă

4 mai, 2024

1 februarie, 2024

Aproximativ 1.000 de tractoare blochează principalele artere rutiere din Bruxelles, joi, în timp ce șefii de state și guverne participă la un summit Consiliului European. „Sunt 1.000 de tractoare sau maşini agricole”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Majoritatea acestor fermieri nemulțumiți de politicile UE în domeniu sunt belgieni, dar la marele protest participă și agricultori veiți din alte state.

Nemulțumirile lor sunt legate de birocrația excesivă, spun că normele de mediu sunt prea dure pentru ei și că nu fac față creșterii prețurilor. Ei au autorizație pentru protest până în această după-amiază, la ora 5:00 însă mulți dintre ei au spus că vor rămâne aici și nu vor pleca până când ceea ce cer li se va îndeplini.


„No farmers, no food”, este unul dintre mesajele afișate pe bannerele protestatarilor.

Premierul belgian De Croo a spus joi că Bruxelles-ul este în prezent un oraș sub asediu. El a făcut un apel către protestatari și i-a rugat să se oprească pentru că, a insistat oficialul, nu aceasta este soluția. Autoritățile sunt dispuse să vorbească, să negocieze, însă vor ca aceste proteste să se oprească, a mai adăugat De Croo.

Demonstranții au aruncat cu ouă spre clădirea Parlamentului European și au aprins mai multe focuri

Fermierii au aruncat joi cu ouă și pietre în Parlamentul European, și au aprins mai multe focuri în apropierea clădirii, relatează France24.

Grupuri mici de manifestanți au încercat să dărâme barierele ridicate de forțele de ordine în fața Parlamentului, la numai câteva clădiri de locul unde avea loc summitul Consiliului, iar poliția a folosit gaze lacrimogene și tunurile cu apă pentru a respinge încercarea fermierilor de a sparge barajul.

Extinderea protestelor fermierilor în UE


Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii.

În acest context au fost deja luate unele măsuri, cum sunt propunerea Comisiei Europene de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene şi relaxarea normelor de mediu referitoare la terenurile necultivate.

În Franţa, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori. Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

Aceste protestele au loc cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare unde, potrivit sondajelor de opinie, este de aşteptat ca partidele de dreapta extremă să obţină scoruri importante.

Franța cere modificarea Green Deal-ului

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul, transmite Reuters.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte Reuters. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Aceste solicitări, legate de Green Deal, au și agricultorii români, ministrul Agriculturii de la București transmițând aceeași cerere Comisiei Europene, plus renunțarea la obligativitatea rotației culturilor în cazul fermelor mixte.

În Germania, Franța, România și alte țări, fermierii s-au revoltat față de creșterea accizelor la carburanții folosiți în agricultură, mai ales în condițiile în care aceștia s-au scumpit sensibil în ultimii doi ani.

În Polonia principala revendicare a fost sistarea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina, care distornau piața internă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: