duminică

28 aprilie, 2024

29 ianuarie, 2024

UPDATE:
„Ministrul Agriculturii Marc Fesneau a indicat că mâine vor fi luate noi măsuri în favoarea fermierilor”, a declarat Thevenot presei, confirmând premierul Gabriel Attal îi va primi „în această seară pe reprezentanții” sindicatelor agricole – potrivit AFP.

Emmanuel Macron va discuta joi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre criza din lumea agriculturii și măsurile de sprijin pe care fermierii le cer la nivelul UE, a anunțat Palatul Élysée luni seară. Discuția se va concentra în special pe înghețarea acordului comercial pe care UE îl negociază cu Mercosur și pe sosirea produselor ucrainene în Uniune, potrivit președinției franceze, potrivit AFP.

***

Informația inițială:


Fermierii francezi au început luni să blocheze principalele intrări în Paris cu baricade formate din tractoare și utilaje agricole, într-o luptă cu guvernul pentru viitorul activității lor.

Două blocaje au început în jurul orei locale 14.00 pe A13 la nord-vestul capitalei și pe A4 la est.

Planul lor este de a baricada cu tractoarele principalele autostrăzi din jurul Parisului, sperând ca ceea ce au denumit ei a fi un „asediu” să aducă mai multe concesii din partea guvernului Anttal. Protestatarii spun că să se simt ignorați de autorități, pe care le acuză că rar acceptă să viziteze fermele de teamă că își murdăresc pantofii.

Guvernul a anunțat că nu va permite ca tractoarele și camioanele să intre în Paris, în acest sens anunțând mobilizarea a 15.000 de jandarmi și polițiști care să mențină ordinea. De asemenea forțele de ordine trebuie să asigure funcționarea normală a aeroporturilor pariziene și a hub-ului pentru aprovizionarea cu produse alimentare proaspete, marea piață agro-aliementară Rungis din sudul Capitalei.


Încercarea premierului Gabriel Attal de a dezamorsa săptămâna trecută protestele fermierilor, făcând unele concesii față de revendicările lor, a eșuat, protestatarii argumentând că nu se îndeplinesc cerințele lor care ar trebui să conducă la o producție mai profitabilă și implicit la creșterea veniturilor lor, relatează Reuters.

Protestarii afișează pancarte pe care se poate citi „Fără fermieri=Fără mâncare” și „Moartea noastră înseamnă foametea voastră”

„Scopul nostru nu este să creăm disconfort cetățenilor francezi” a declarat Arnaud Rouseau, președintele marelui sindicat al agricultorilor FNSEA, într-un interviu la postul de radio RTL. „Scopul nostru este de a pune presiune pe guvern pentru a găsi rapid soluții de ieșire din criză”.

Extinderea protestelor în UE

În Belgia, fermierii au blocat o autostradă solicitând condiții mai bune de muncă. Nemulțumirile fermierilor belgieni sunt în mare parte similare cu cele ale colegilor lor francezi. A devenit „imposibil să câștigi un salariu decent”, a declarat Pierre d’Hulst, purtătorul de cuvânt al federației tinerilor fermieri FJA, care a organizat protestul rutier. „Cerem o reformă a politicii agricole comune a UE care să ţină cont de realitatea de pe teren”, a precizat acesta, subliniind problema concurenţei unor produse agricole din state care nu sunt constrânse să aplice politicile fitosanitare şi de mediu din UE.

Și fermierii germani și-au reluat protestele, blocând luni drumurile către mai multe porturi, înclusiv cel din Hamburg, scrie Le Monde. De asemenea, fermierii cu 40 de tractoare au blocat accesul spre un alt port pentru containere din apropierea orașului Wilhelmshaven. Probleme sunt și în portul Bremerhaven. Aceste acțiuni fac parte dintr-o mișcare masivă de mobilizare a fermierilor germani, care de câteva săptămâni se opun unui proiect care îi lasă fără o scutire de care beneficiau la prețul motorinei.

Radicalizarea protestelor

Mai multe TIR-uri românești care transportau carne și cereale au fost vandalizate de protestatarii francezi furioși și care cer oprirea importurilor de produse agricole ieftine.

Și alte tiruri care transportau legume din Spania sau Italia au fost oprite în trafic, marfa descărcată și distrusă.

În unele cazuri, evenimentele au degenerat și mai tare, dându-se foc la întregul camion cu tot cu marfă.

De ce protestează fermierii din UE

Deși solicitările fermierilor diferă de la țară la țară, și dau aparența că sunt haotice, au mai multe puncte în comun, care se regăsesc în mai multe cazuri.

Marea majoritate a acestor proteste sunt o formă de manifestare a unei crize alimentare globale, agravată de invazia Rusiei în Ucraina, ambele state fiind mari producătoare de alimente, în special cereale.

Fermieri francezi susțin că prețurile majorate ale îngrășămintelor, combustibililor, energiei și altor inputuri pentru înființarea culturilor și creșterea animalelor le-au redus drastic veniturile, fermele mici și medii fiind în pericol de faliment.

Protestatarii din Franța susțin de asemenea că sectorul agricol, subvenționat masiv, este suprareglementat iar importurile din alte țări care au o legislație mai permisivă reprezintă o concurență neloială deoarece au costuri de producție mai mici. Sindicatul agricultorilor din Franța a dat de exemplu importurile de zahăr din Ucraina, mult mai ieftin, care sunt „insuportabile” pentru producătorii din UE care au resticții mari la utilizarea pesticidelor sau soiurilor modificate genetic.

În Belgia, fermierii acuză Politica Agricolă Comună a UE care „nu încetează să sufoce, să stoarcă şi să strivească agricultorii săi”, spune Federaţia valonă a agricultorilor (FWA), sindicat care consideră că „a sosit momentul de a repune realităţile agricole şi agro-economice în centrul deciziilor europene”.

Franța cere modificarea Green Deal-ului

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul, transmite Reuters.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte Reuters. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Aceste solicitări, legate de Green Deal, au și agricultorii români, ministrul Agriculturii de la București transmițând aceeași cerere Comisiei Europene, plus renunțarea la obligativitatea rotației culturilor în cazul fermelor mixte.

În Germania, Franța, România și alte țări, fermierii s-au revoltat față de creșterea accizelor la carburanții folosiți în agricultură, mai ales în condițiile în care aceștia s-au scumpit sensibil în ultimii doi ani.

În Polonia principala revendicare a fost sistarea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina, care distornau piața internă.

După 20 de ani de negocieri Acordul de liber schimb UE-Mercosur e în pericol

Semnarea de către UE a tratatului de liber schimb cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay) nu va mai fi posibilă din cauza valului de proteste ale fermierilor care a cuprin o mare parte din Europa. Franța și Irlanda se opun vehement din cauza importurilor agricole fără taxe pe care acesta le presupune anual: 99.000 de tone de carne de vită, 25.000 de tone de carne de porc și 180.000 de tone de pasăre și zahăr.

Comisia Europeană și membrii Mercosur ar dori „să semneze acordul la următorul summit ministerial al Organizației Mondiale a Comerțului, din 26-29 februarie, spun surse citate de Euroactiv, dar șansele sunt minime.

Nu mai departe de vineri, 26 ianuarie, guvernul francez și-a reafirmat hotărât opoziția sa față de actuala formă a tratatului.

Premierul francez Gabriel Attal și parlamentari din toate părțile spectrului politic au reiterat opoziția Franței față de acordul UE-Mercosur într-o mișcare politică oportună, deoarece fermierii care se opun cu înverșunare acordului și-au intensificat protestele.

„Franța se opune în mod clar semnării Acordului cu Mercosur, așa cum a fost declarat încă din prima zi, prin vocea președintelui Republicii”, a declarat prim-ministrul Gabriel Attal vineri în timpul unei vizite în regiunea franceză Haute-Garonne.

Criza care zguduie sectorul agricol din Europa ar putea constitui un ”obstacol” în calea încheierii unui acord comercial între UE și Mercosur, a recunoscut și șeful diplomației europene Josep Borrell, potrivit AFP.

„Trebuie să vedem dacă actuala criză din agricultura europeană nu reprezintă un alt obstacol pe drumul către un acord între cele două puteri comerciale”, a declarat Borrell în fața parlamentarilor europeni și sud-americani.

***

(Citiți și: ”Verzii europeni vopsesc ”Green Deal”-ul: îi adaugă cuvântul ”social”: manifestul anului electoral”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: