vineri

29 martie, 2024

22 septembrie, 2022

Media cursului dolarului calculată la Banca Națională a României (BNR) este de 5,0103 lei / USD, joi, după ce, pe piața interbancară din România, cotația a fost mereu peste pragul de 5 lei în prima jumătate a zilei de joi. Cauza 1: majorarea agresivă a dobânzii de referință a Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA). Cauza 1+1: mobilizarea parțială a rezerviștilor Rusiei, decretată de Vladimir Putin a sporit tensiunile geopolitice.

Dolarul a început ziua de joi pe piața interbancară în România cu un maxim de 5,0286 lei / USD și se păstra la 5,0048 lei înainte de prânz. Media BNR a euro este de 4,9412 lei / euro, în ușoară scădere.

Pe marile piețe, dolarul american, a înregistrat un nou record al ultimilor 20 de ani, cotând la 1,0155 euro / USD, după ziua de miercuri, care a început cu discursul războinic al lui Vladimir Putin și a sfârșit cu decizia Fed de majorare a dobânzilor.


Și una și cealaltă veste rea nu au luat prin surprindere piețele (zvonurile despre mobilizare circulau deja de marți, iar estimările privind majorarea dobânzii Fed prevedeau deja creșterea de trei sferturi de procent).

Totuși, în plus, semnalul Fed că va continua la fel de agresiv scumpirea costului creditului a neliniștit și mai mult piețele și a sporit propulsia dolarului.

Dobânzile la depozitele în dolari întârzie. Scumpirea importurilor în dolari este imediată

Impactul scumpirii importurilor în dolari îl va depăși semnificativ pe cel, favorabil, al creșterii dobânzilor la depozitele bancare.

Ponderile depozitelor în dolari ale gospodăriilor și companiilor românești sunt mici, numai 2,2% din valoarea totală a depozitelor la gospodării și 4,5% la depozitele companiilor, potrivit celor mai recente date BNR, din iulie.


Totuși, este vorba de echivalentul a zeci de miliarde de lei (37, respectiv 8), care mai au de așteptat până când băncile din România vor consimți să le crească dobânzile.

Mai important, costul importurilor va crește, și vor avea de suferit mai ales cele de petrol și gaze, care se tranzacționează în dolari.

România a importat aproape trei sferturi (73,5%) din petrolul consumat în primele 7 luni ale anului și aproape un sfert din gazele naturale folosite (24,2%), iar proporțiile, mai ales cea a gazelor, vor spori odată cu venirea frigului.

Și, mai rău….

Scumpirea dolarului dă forță scumpirii petrolului

Din cauza temerilor că lumea se îndreaptă spre recesiune, ale cărei semne se văd și în limitarea cererii, petrolul s-a ieftinit spectaculos de la maximele de 125 – 130 dolari / baril din martie și iulie. Atunci erau fost propulsate de războiul Rusiei în Ucraina și, respectiv de sancțiunile occidentale împotriva acesteia.

„Nimeni nu știe dacă acest proces (creșterea dobânzilor) va duce la recesiune sau, dacă da, cât de semnificativă ar fi acea recesiune”, a declarat însuși președintele Fed, Jerome Powell (foto), după anunțul majorării ratelor, citat de Reuters.

Mai mult, instalarea recesiunii ar putea să rateze ritmurile blânde, potrivit lui Jerome Powell: „Șansele unei aterizări ușoare sunt probabil să scadă în măsura în care politica trebuie să fie mai restrictivă sau restrictivă pentru mai mult timp”.

Pe de altă parte, scumpirea petrolului compensează cel puțin în parte, scăderea cererii, respectiv reducerea prețurilor, în consecință.

Din aceste motive creșterile prețului petrolului sunt acum limitate.

Petrolul se scumpea, joi la prânz, cu 1,43% față de miercuri – tipul WTI și cu 1,25% – tipul Brent, chiar dacă ambele sortimente se mențineau la 84 și respectiv 91 dolari  / baril.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: