duminică

21 iulie, 2024

22 septembrie, 2022

Banca centrală a SUA (Federal Reserve, Fed) nu a înșelat așteptările piețelor și a majorat dobânzile sale de referință cu trei sferturi de procent, dar le-a dezamăgit semnalând că va continua în același stil agresiv, pentru a aduce inflația sub control, cu riscul recesiunii.

Fed a ridicat ratele dobânzilor de referință cu 75 de puncte de bază până la 3% şi 3,25% și a semnalat că dobânda sa de politică va crește până la 4,4% până la sfârșitul anului. Și ar putea depăși 4,6% până la sfârșitul lui 2023, o traiectorie mai abruptă și mai lungă decât coordonatele pe care piețele le includ acum în cotații.

În aceste condiții, Fed nu se ferește să estimeze o creștere economică vecină cu stagnarea în 2022 (0,2%), îndulcind prognoza până la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024.


Rata şomajului ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% în 2025.

Piețele scad aparent resemnate. Cotații ca în criza de acum 11 ani

Indicii marilor burse americane și asiatice au sancționat creșterea costului creditelor în dolari cu scăderi mai mici decât altă dată în situații similare: – 1,7% și 1,71% la Dow Jones Industrial Average, respectiv S&P 500, și între – 0,53% și – 1,54% în Asia (-1,92% în China, Hong Kong).

Aparent paradoxal, investitorii vând titlurile de stat considerate refugii sigure, tocmai pentru că pariază pe creșterea dobânzilor în continuare și pe câștiguri mai mari în viitor.

Ca urmare randamentele cresc, pentru că sunt invers proporționale cu prețul.


Randamentul titlurilor americane pe 10 ani a crescut până la 3,64%, cel mai înalt nivel din februarie 2011 încoace, potrivit Reuters.

Randamentul „bund”urilor germane pe 10  ani crescuse deja de miercuri  până la  1,87%.

Traiectoria agresivă a piețelor indică marea volatilitate care s-a instalat deja, și din cauza riscurilor ca o politică monetară mai strictă să scufunde economia SUA în recesiune.

„Piețele se instalează în realitatea continuării programului Fed de a ridica ratele de dobândă pentru a ajunge într-un teritoriu restrictiv”, a un  manager de portofoliu, citat de Reuters.

„Nu credem că am văzut încă vârful randamentelor, având în vedere că Fed va continua să se deplaseze aici, iar economia continuă să țină sus”, a conchis expertul citat.

Lucrurile sunt complicate și de conflictul Rusiei cu Occidentul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: