sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 decembrie, 2021

Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite plănuiește să oprească achizițiile de obligațiuni (QE) în martie, mai repede decât ținta anterioară (iunie), pregătindu-și astfel terenul pentru a începe majorările de dobânzi chiar din trimestrul al doilea al anului viitor, scrie Politico.

Oficialii Fed au anunțat miercuri o accelerare a calendarului de retragere a măsurilor extraordinare menite să sprijine economia americană – un prim semnal că dobânzile ar putea crește în 2022 pentru a combate avansul inflației, după ce recent președintele Fed, Jerome Powell, admitea că termenul ”tranzitoriu” nu mai este potrivit pentru descrierea evoluției prețurilor.

Banca centrală a Statelor Unite a făcut mari eforturi pentru a păstra costurile de împrumut la niveluri foarte scăzute, achiziționând lunar obligațiuni suverane și ipotecare în valoare de miliarde de dolari, însă confruntată cu o creștere solidă a numărului de noi locuri de muncă, dar și cum creșteri tot mai accentuate ale prețurilor, Fed a început să reducă ritmul achizițiilor în ultima lună.


Planul este să le reducă la zero până în martie 2022. Fed va urmări cu atenție datele din următoarele luni pentru a vedea cât de agresivă ar trebui să fie intervenția pentru temperarea inflației, însă proiecțiile actuale indică nevoia a cel puțin trei majorări de dobândă.

”Având în vedere creșterea presiunilor inflaționiste și consolidarea rapidă a pieței forței de muncă, economia nu mai are nevoie de un sprijin atât de însemnat din partea politicii monetare”, a declarat Powell, adăugând că ”o finalizare mai rapidă a achizițiilor noastre de active va poziționa mai bine politica monetară pentru a răspunde întregii game de potențiale evoluții economice”.

Inflația a urcat la 6,8% în noiembrie, în timp ce indicatorul de bază, care nu ia în calcul prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a sărit la 4,9%, potrivit autorităților americane.

Mulți economiști, dar și oficialii Fed, se așteaptă ca inflația să revină la un nivel mai scăzut în 2022, chiar dacă nu va atinge ținta de 2%, astfel încât banca centrală să nu fie nevoită să implementeze toate cele trei majorări de dobânzi anticipate în prezent.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: