vineri

19 aprilie, 2024

17 iunie, 2021

Banca centrală a SUA (Federal Reserve – Fed) estimează că prima majorare post-pandemie a dobânzii de referință la dolar va avea loc cu un an mai devreme decât se aștepta anterior, din 2024 în 2023. Astfel a confirmat amenințarea inflației, care a îngrijorat deja piețele financiare.

Majoritatea membrilor comitetului de politică monetară (FOMC, 11 din 18) al Fed au anticipat cel puţin două majorări ale dobânzilor în 2023, de câte un sfert de punct procentual.


13 dintre strategii  politicii monetare americane se așteaptă la scumpirea creditelor în 2023. 7 membri ai FOMC se așteaptă la creșterea dobânzi chiar anul viitor, potrivit Money Control.

Strategii Fed au dezbătut și subiectul scăderii achizițiilor de titluri de stat și alte obligațiuni americane, prin care se pompează lichidități în sistemul financiar încă din 2009, potrivit președintelui băncii centrale americane, Jerome Powell.

În prezent Fed cumpără obligațiuni de 120 de miliarde de dolari lunar.

Subiectul va mai fi abordat, pe măsura continuării însănătoșirii economiei, potrivit șefului Fed.

Amenințarea inflației, moderată dar mai apropiată


Inflația ar urma să ajungă la 3,4% în acest an, față de 2,4% – estimarea în martie, înainte de a se stabiliza aproape de obiectivul său de 2%, la 2,1% în 2022 și 2,2% în 2023.

Pe de o prate, creșterea inflației certifică relansarea economică, dar pe de altă parte, semnalează și pericolul supraîncălziri acesteia, prin ritmuri de creștere prea ridicate.

Fed se așteaptă ca economia SUA să crească în proporție de 7%.

Banca centrală a SUA fusese deja criticată că ar minimaliza pericolul inflației.

Inflația ar putea accelera ca urmare a celei mai mari schimbări de paradigme din ultimii 40 de ani, prin care guvernele au început să pună în plin plan varii obiective sociale, în defavoarea unor obiective precum controlul inflației și creșterea datoriei publice, potrivit unui raport al Deutsche Bank.

Chiar dacă noul limbaj al Fed nu înseamnă neapărat o schimbare iminentă a politicii (Fed a menţinut miercuri dobânda cheie aproape de zero), este confirmată amenințarea inflației, care a îngrijorat piețele financiare.

(Citiți și: „Teama de o inflație prea mare în SUA și China produc mari scăderi la bursele lumii”)

Miile de miliarde pompate în sistem au modificat sistemul financiar până într-atât încât experții se așteaptă la o restructurare a acestuia de amploarea celei car s-a produs la Bretton Woods, după al doilea război mondial.

Atunci a fost decisă crearea Fondului Monetar Internațional (FMI) cu rol de gardian al stabilității financiare globale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: